Svijet obilježava Dan ljudskih prava

tačno.net
Autor 10.12.2013. u 09:26

Svijet obilježava Dan ljudskih prava

Širom svijeta danas se obilježava 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Ujedinjene nacije (UN) su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Ovim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Usvajanje Deklaracije predstavljalo je krupan napredak u tom trenutku, a tom prilikom ostale su uzdržane zemlje sovjetskog bloka, Saudijska Arabija i Južnoafrička republika.

U okviru Savjeta Evrope, 1950. godine donesena je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

UN su 1966. godine donijele dva sporazuma, kojima su razrađene slobode i prava proklamovana Deklaracijom o ljudskim pravima, a dokumente je prihvatilo 130 zemalja.

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, generalni sekretar je objavio saopćenje u kojem poručuje da je jedan od glavnih ciljeva Ujedinjenih naroda promocija i zaštita ljudskih prava u svijetu

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon u obraćanju povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, poručio je da cijeli svijet treba učiniti više na zaštiti ljudskih prava rekavši kako su “genocidi u prethodnih 20 godina pokazali da nismo štitili ljudska prava”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Obaveza država i vlada u svijetu je da štite osnovna ljudska prava i slobode, spriječe kršenje ljudskih prava te da stvore uslove u kojima će se poštovati prava svih građana”, kazao je on.

U pisanom saopćenju povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava Ban je naveo da je jedan od glavnih ciljeva Ujedinjenih naroda promocija i zaštita ljudskih prava u svijetu. Dodao je da uspjeh u promociji zaštite ljudskih prava u najvećoj mjeri zavisi od političke volje samih država članica UN-a.

“Ipak, genocidi koji su se desili u svijetu tokom prethodnih 20 godina pokazali su da su ljudska prava mnogih osoba i naroda kršena i ugrožena”, ocjenio je Ban. Naglasio je da će UN poduzeti hrabre korake u borbi protiv kršenja ljudskih prava i sloboda.

Prisjetio se i legendarnog predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele, napominjući kako je i sam primjer promocije ljudskih prava u svijetu.

“S velikim poštovanjem se prisječam Mandele koji je postao jedan od najvećih simbola zaštite ljudskih prava u svijetu. Njegova smrt nas je sve rastužila, ali njegova borba za ljudsku čast, jednakost, pravdu i svijet u kojem ima mjesta za sve ostat će vječna inspiracija za cijeli svijet”, naveo je on.

 

tačno.net
Autor 10.12.2013. u 09:26