Svijet obilježava Međunarodni dan Nelsona Mandele

tačno.net
Autor 18.7.2018. u 09:38

Svijet obilježava Međunarodni dan Nelsona Mandele

Danas se obilježava Međunarodni dan Nelsona Mandele (Mendela), koji je njegova fondacija ove godine posvetila akciji protiv siromaštva, u čast Mandeline borbe protiv siromaštva i promovisanja socijalne pravde za sve ljude.

Ovogodišnji Dan Nelsona Mandele poseban je i po tome što se obilježava na stotinu godina od rođenja bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike.

Nakon 27 godina provedenih u zatvoru kao žrtva aparthejda, Mandela je 1994. godine izabran za prvog crncog predsjednika i prvi je lider ove države koji je izabran nakon demokratskih izbora.

Mandela se povukao 1999. godine, a umro je 5. decembra 2013. godine, kada je imao 95 godina.

UN je prilikom uspostavljanja Dana Nelsona Mandele priznao doprinos bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike, kada se radi o međunarodnoj borbi za demokratiju i promovisanju kulture mira širom svijeta.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres (Gutereš) je povodom obilježavanja Dana Nelsona Mandele odao počast bivšem južnoafričkom predsjedniku.

On je rekao da je Mandela bio veliki zagovarač pravde i jednakosti i da njegova hrabrost i saosjećanje nastavljaju da inspirišu svijet.

“Mandela je godinama bio u zatvoru, ali nikada nije postao zarobljenik prošlosti. Naprotiv, on je svoju energiju usmjerio ka pomirenju i svojoj viziji mirne, multietničke i demokratske Južnoafričke Republike. Na ovaj dan, kada obilježavamo stogodišnjicu njegovog rođenja, mi odajemo počast životnom djelu Nelsona Mandele”, rekao je Guterres u video-poruci povodom praznika UN.

RSE

tačno.net
Autor 18.7.2018. u 09:38