Svjetska banka: Četiri milijarde dolara za vakcine siromašnima

AJB
Autor 1.7.2021. u 09:57

Svjetska banka: Četiri milijarde dolara za vakcine siromašnima

Svjetska banka je potvrdila kako je osigurala više od četiri milijarde dolara za kupovinu i distribuciju vakcina protiv COVID-19 namijenjenih 51 državi u razvoju, od kojih je najviše afričkih država.

Paket finansiranja vakcina Svjetske banke mogu koristiti države za kupovinu vakcina putem COVAX-a i novog sistema za nabavku vakcina u Africi (AVATT) ili preko drugih izvora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U saopćenju Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) pozivaju se sve države koje predviđaju da će imati višak zaliha vakcina u narednim mjesecima da ih distribuiraju zemljama u razvoju, prema odgovarajućim planovima raspodjele.

Ogromno povećanje potražnje

Također je objavljeno da će Svjetska banka povećati svoja ukupna izdvajanja za razvoj i kupovinu vakcina protiv COVID-19 sa 12 na 20 milijardi dolara.

Ovo je izjavio predsjednik Svjetske banke David Malpass u srijedu.

Dodaje se kako je globalna banka za razvoj svjedok ogromnog povećanja potražnje za finansijsku pomoć država u razvoju, a to se ne odnosi samo na zdravstvenu problematiku, istakao je upravni direktor Svjetske banke Axel van Trostenburg.

AJB

AJB
Autor 1.7.2021. u 09:57