Svjetski čelnici pozvali na ekonomiju povjerenja

tačno.net
Autor 26.5.2018. u 13:28

Svjetski čelnici pozvali na ekonomiju povjerenja

U Sankt Peterburgu je u petak završena plenarna sjednica 22. Međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF), na kojem su svjetski čelnici razgovarali o tekućim ekonomskim izazovima.

Ove godine je forum, pod temom „Izgradnja ekonomije povjerenja“, okupio oko 15.000 učesnika iz 70 zemalja.

Čelnici su istakli da postoje zabrinjavajući trendovi koji bi mogli ugroziti ekonomski rast, uključujući sve veći protekcionizam i jednostranost, sve češće sankcije i rizike koje donosi radikalna transformacija tehnologije, izvještava Xinhua.

Prepoznavajući potrebu za zajedničkim naporima kako bi na to odgovorili, oni su pozvali zemlje da pojačaju uzajamno povjerenje, uklone prepreke u trgovinskoj razmjeni i poboljšaju bilateralnu i multilateralnu saradnju u cilju poticanja globalnog rasta.

– Globalno nepovjerenje dovodi u pitanje mogućnosti globalnog rasta – rekao je na forumu ruski predsjednik Vladimir Putin.

U govoru na plenarnoj sesiji, kineski potpredsjednik Wang Qishan pozvao je zemlje da izgrade povjerenje i poboljšaju saradnju radi lakšeg rješavanja međunarodnih izazova i učvršćivanja temelja održivog globalnog rasta.

Učesnicima foruma se također obratio i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je kazao da povjerenje nestaje u međunarodnoj areni i da „mi moramo razviti multilateralni pristup“ u rješavanju međunarodnih pitanja.

Ponavljajući Macronove riječi o saradnji i uzajamnoj zavisnosti među zemljama, japanski premijer Shinzo Abe je rekao da će od ekonomskog rasta Rusije koristi imati i njeni susjedi, uključujući Japan, te je naglasio važnost saradnje u rješavanju teritorijalnih sporova. Također je izrazio spremnost na potpisivanje mirovnog sporazuma s Rusijom nakon Drugog svjetskog rata koji službeno nikada nije završio između Rusije i Japana.

Čelnica međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde je rekla da trgovinski rat nema pobjednika, dodajući da trgovinska razmjena može dovesti do veće produktivnosti, nižih cijena i povećanog standarda života.

tačno.net
Autor 26.5.2018. u 13:28