Svjetski mediji šute o klasičnoj egzekuciji troje studenata u SAD-u

tačno.net
Autor/ica 11.2.2015. u 23:52

Svjetski mediji šute o klasičnoj egzekuciji troje studenata u SAD-u

Tročlana muslimanska porodica ubijena je iz vatrenog oružja u svojoj kući u mirnom naselju Sjeverne Karoline u SAD-u.

U pucnjavi su ubijeni 23- godišnji Deah Shaddy Barakat, njegova 21-godišnja supruga Yusor Mohammad i njena 19-godišnja sestra Razan Mohammad Abu-Salha.

Žrtve su pronađene ubijene na licu mjesta, a neki stanovnici okolnih stanova nisu ni bili svjesni incidenta do dolaska policije.

Policija je uhapsila Craiga Stephena Hicka (46) zbog sumnje da je počinio trostruko ubistvo prvog stepena u naselju gdje obično stanuju univerzitetski profesori i studenti.

Bijes na društvenim mrežama

Trostruko ubistvo izazvalo je val izljeva bijesa na društvenim mrežama, gdje su ljudi postavljali fotografije žrtava dok studiraju i igraju košarku, uz opasku da su ubijeni u “stilu egzekucije”.

Barakat je bio ljubitelj američkog nogometa i košarke, student stomatologije na North Carolina State University (UNC) i bavio se dobrotvornim radom pružanjem dentalnih usluga za djecu u Palestini.

Redovno je pisao na Twitteru. U januaru je objavio: “Toliko je užasno i tužno čuti ljude kako govore ‘treba ubiti Jevreje’ ili ‘treba ubiti Palestince’, kao da će to nešto riješiti.”

‘Tri pobjednika’

Tri žrtve su nedavno napravile zajedničke fotografije na maturi mlade Razan, koja je vodila blog o fotografiji i umjetnosti.

Ona je počela studirati arhitekturu i dizajn na North Carolina State University prošlog ljeta.

Facebook stranica lokalne zajednice postavila je in memoriam koji je nazvala “Naša tri pobjednika”, zahvalila se ljudima na podršci najavila uskoro zvanično saopćenje.

“Tužni smo zbog svega što se danas desilo”, piše u drugoj izjavi, “molimo da se oslanjate jedni na druge i sjetite se ovih divnih duša pozitivnim mislima. Njihova vjera im je puno značila i to je činjenica koja svima nama pomaže da se osjećamo spokojno uoči njihove tragedije”.

Policija sinoć nije dozvolila pristup mjestu zločina ljudima koji su tvrdili da su članovi porodice.

Kristen Boiling, studentica UNC-a koja živi u zgradi u kojoj se dogodila pucnjava, izjavila je za Daily Tarheel da je bila u stanu do 15:45 sati, ali da nije čula niti vidjela ništa sve dok policija nije došla.

“Bio je to običan dan kada sam izašla iz autobusa“, rekla je ona. „Sada vlada haos i zbunjenost i niko nam ne daje nikakve informacije o tome šta se dešava“.

Drugi stanar, Bethany Boring, je rekao: „Ovo je veoma mirna zajednica, ima puno diplomiranih studenta, stručnjaka i porodica. Mislio sam da je prilično sigurna“.

Svjetski mediji, pogotovo oni američki, objavili su tek jedan ili dva teksta o klasičnoj egzekuciji nedužnih studenata islamske vjeroispovijesti Deaha Shaddyja Barakata (23), Yusor Mohammad (21) i Razan Mohammad Abu-Salhu (19).

Na naslovnim stranama američkog CNN-a neće pronaći informaciju o ubistvu troje studenata u Chapel Hillu u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina. Umjesto ove informacije, na portalu ove medijske kuće dominiraju tekstovi o Ukrajini, ubistvu Kayle Mueller, Amerikanke koju su ubili pripadnici Islamske države, o stotinama čimpazi koje drže u laobratorijama…

Baš kao i CNN, ni britanski BBC ne piše o ovom gnusnom zločinu koji se, prema svemu sudeći, potaknut vjerskom mržnjom ubica Craiga Hicksa koji se na svom Facebook profilu hvali pištoljem, piše i postavlja antireligijske poruke. Umjesto o Deahu, Yusor i Razan, BBC piše o TV pravima, ljudima koji putuju po svijetu i bivaju za to plaćeni, Jonu Stewartu…

Daily Mail, koji inače slovi za jedan od najžeščih antiislamskih medija, također na naslovnoj strani ne spominje brutalno ubistvo troje mladih ljudi. Umjesto toga, na naslovnoj stranici udarna vijest je da je izvjesna 29-godišnja Rachel Gow počinila samoubistvo jer je mislila da se nikada neće udati.

The Huffington Post piše o automobilu kojem neće trebati vozač, a koji će se ubrzo naći na ulicama Velike Britanije.

Ni Sky News ne zanima ubistvo studenata. Britanski The Guardian piše o mirovnim pregovorima o Ukrajini, te u vijesti od pet rečenica spominju ubistvo studenata.

Francuski Le Monde na naslovnoj strani donosi vijest o Grčkoj nakon izbora, bez vijesti o ubistvu toje mladih muslimana.

Svirepo ubistvo nije interesantno ni španskom El Paisu koji se bavi temom smjene generalnog sekretara Socijalističke partije. I njemački Bild se priključio šutnji o ovom terorističkom aktu.

Korisnici društvenih mreža uz hastag #ChapelHillShooting osuđuju ovakav odnos zapadnih medija i nezainteresiranost za slučaj koji podsjeća na slučaj Charlie Hebdo.

  Al Jazeera,Klix.ba

tačno.net
Autor/ica 11.2.2015. u 23:52