Talibani negirali odgovornost za eksploziju u Kabulu u kojoj je stradalo 80 ljudi

tačno.net
Autor 31.5.2017. u 15:12

Talibani negirali odgovornost za eksploziju u Kabulu u kojoj je stradalo 80 ljudi

Foto: Omar Sobhani/Reuters

U eksploziji u diplomatskom delu Kabula rano jutros je poginulo najmanje 80 osoba dok je oko 350 povređeno, saopštilo je avganistansko Ministarstvo zdravlja.

“U pitanju je privremeni bilans žrtava”, izjavio je Frans presu neimenovani potparol Ministarstva i dodao da povređeni i dalje stižu u bolnice.

Portparol policije Kabula Basir Mudžahid rekao je da je auto bomba eksplodirao u blizini Ambasade Nemačke. “Međutim, tu je nekoliko važnih spojnih tačaka i ureda”, rekao je Rojtersu.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel objavio je na Tviteru da je deo osoblja Ambasade Nemačke povređen i da je čuvar koji je bio pripadnik Bezbedonosnih snaga Avganistana, poginuo.

Ambasade Francuske i Kine su takođe oštećene eksplozijom, ali kako su saopštili iz tih država, za sada nema podataka o povređenim osobama. Ministarstvo spoljnih poslova Turske je objavilo da je i njihova ambasada oštećena, ali da nije bilo žrtava.

Avganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je rano jutros u diplomatskom delu Kabula eksplodirao automobil bomba. Napad se dogodio u kabulskom kvartu gde se nalazi nekoliko ambasada i predsednička rezidencija, javila je agencija AP.

Za sada se ne zna ko je bio meta napada u kojem je pričinjena i velika materijalna šteta.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio posle najave talibanskih pobunjenika da kreću u “prolećnu ofanzivu” na avganistanske snage bezbednosti. Portparol talibana Zabihula Mudžahid objavio je da pokret nema nikakve veze sa napadom u Kabulu i da osuđuju svaki napad bez cilja koji prouzrokuje civilne žrtve, javio je Rojters.

Talibani su pojačali napade na pripadnike snaga bezbednosti u Avganistanu od 2014. godine kada se završila misija međunarodnih mirovnih snaga i većina stranih vojnika tada je napustila Avganistan. SAD su imale najveći broj svojih vojnika u toj misiji.

Militanti Islamske države Iraka i Levanta takođe su odgovorni za nekoliko napada u Kabulu.

RSE

tačno.net
Autor 31.5.2017. u 15:12