Talibani u Avganistanu zarobili desetine vojnika

tačno.net
Autor 14.8.2018. u 09:05

Talibani u Avganistanu zarobili desetine vojnika

Talibanski militanti zauzeli su velike dijelove vojne baze na sjeveru Avganistana, ubili deset vojnika, ranili 15 i zarobili nekoliko desetina pripadnika oružanih snaga tokom borbi u prethodna dva dana, izjavili su danas zvaničnici.

Pobunjenici su zauzeli tenkove i došli do municije u vojnoj bazi Čenajiha, u provinciji Farjab, tokom ofanzive koja je počela u nedjelju, 12. avgusta, rekao je Mohamad Tahir Rahmani, šef provincijalnog savjeta.

“Nismo mogli da uđemo u bazu. Veliki dijelovi baze i dalje su pod kontrolom talibana”, rekao je Rahmani.

Drugi zvaničnik je izjavio da su talibani zarobili 40 vojnika, ali i da je 30 militanata poginulo u borbama. Istovremeno se dešavaju i okršaji u jugoistočnoj provinciji Gazni, kroz koju prolazi važan auto-put prema glavnom gradu Kabulu.

Stotine ljudi su poginule ili ranjene u sukobima u ovoj oblasti od prošle sedmice, a avganistanske snage dobijaju vazdušnu podršku od vojske SAD.

Mještani koji su pobjegli iz grada Gaznija rekli su da su talibani prekinuli telekomunikacione veze i snabdijevanje strujom i vodom, da bolnice koriste rezervne zalihe i da su uništene mnoge radnje, privatne kuće i pojedini državni objekti.

RSE

tačno.net
Autor 14.8.2018. u 09:05