Talibani zabranjuju ženama da pohađaju univerzitete u Avganistanu

RSE
Autor 21.12.2022. u 09:13

Talibani zabranjuju ženama da pohađaju univerzitete u Avganistanu

Foto: Omer Abrar/AFP

Ženama je 20. decembra zabranjen pristup privatnim i javnim univerzitetima u Avganistanu, rekao je u utorak portparol talibanske vlade.

U pismu, koje je potvrdio portparol ministarstva visokog obrazovanja, naloženo je avganistanskim javnim i privatnim univerzitetima da odmah obustave pristup studentkinjama, u skladu sa odlukom kabineta.

Odluka je objavljena nakon sastanka talibanske vlade.

Reakcije iz SAD i Velike Britanije

Sjedinjene Države i Britanija osudile su u utorak najavu avganistanske talibanske administracije da obustavlja pristup univerzitetima studentima.

Saopštenje je usledilo na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku o Avganistanu. Američki i britanski izaslanici UN-a osudili su taj potez tokom sastanka saveta.

“Talibani ne mogu očekivati da budu legitimni član međunarodne zajednice sve dok ne poštuju prava svih Avganistanaca, posebno ljudska prava i osnovne slobode žena i devojaka”, rekao je zamenik ambasadora SAD u UN Robert Vud.

Novi udar na prava žena u Avganistanu

Najnovija odluka predstavlja dalji udar na prava devojaka i žena pod vlašću talibana u Avganistanu.

Pre tri meseca, hiljade devojaka i žena polagale su prijemne ispite širom Avganistana.

Ali nametnuta su široka ograničenja na predmete koje bi mogle da izučavaju – a zabranjene su im veterinarska nauka, tehnički predmeti, ekonomija i poljoprivreda, a i novinarstvo im je ozbiljno ograničeno.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, univerziteti imaju podeljene učionice i ulaze za muškarce i žene.

Studentkinjama mogu da predaju samo profesorke ili stariji profesori.

Vlasti su u novembru zabranile ženama da ulaze u parkove u glavnom gradu Kabulu, tvrdeći da se tamo ne poštuju islamski zakoni.

Kako je u oktobru pisao Radio Slobodna Evropa, talibani su naredili muškim nastavnicima i srednjoškolcima u južnoj provinciji Kandahar da potpišu pismeno obećanje da će se pridržavati ekstremističkog tumačenja islamskog šerijatskog zakona te militantne grupe.

To uključuje poštovanje strogog talibanskog kodeksa oblačenja za muškarce – puštanje brade, nošenje turbana ili islamske kape i nošenje pirhan tumbana, tradicionalne široke košulje i pantalona uobičajenih u ruralnom Avganistanu.

RSE

RSE
Autor 21.12.2022. u 09:13