Talični Joe Biden!

Edin Osmančević
Autor 29.4.2019. u 19:27

Talični Joe Biden!

 Joe Biden i Bernie Sanders – foto AFP; Getty Images

Raniji potpredsjednik SAD Joe Biden odlučio je, naposljetku, da učestvuje na narednim predsjedničkim izborima. Čini se da je njegova kandidatura probudila tračak nade jer Biden uživa veliko povjerenje javnog mnijenja i trenutno vodi među 20-tak nominiranih demokratskih kandidata.

Statistika kaže, da onaj kandidat koji vodi u ovoj predizbornoj fazi obično pobjeđuje i dobija povjerenje Demokrata. Trenutno, kako zvanična mjerenja pokazuju Biden ima prednost od 26-30 procenata dok mu je najveći konkurent Bernie Sanders koji mu je odmah tu za petama. Biden ideološki pripada više centru, dok je Bernie ljevičar.

Veliki je broj pitanja ali čini se i logičnih odgovora koji se tiču Bidenove kandidature.

Biden je 76-dodišnjak i politički veteran. U Senat je izabran davne 1972. godine a za potpredsjednika SAD 2008. Njegov glas iz države Delaware je u velikoj mjeri oblikovao politiku Demokrata ali i same američke politike. U svojoj plodnoj karijeri bio je jedan od inicijatora 42 zakona koja su donešena u SAD-u. Barack Obama je prepoznao Bidenove personalne sposobnosti i političko iskustvo kao jedan ogromni resurs i komplement  u svojoj predsjedničkoj kampanji 2008. i 2012., što se pokazalo ispravnim.

Biden je političar koji se vrlo lako može postaviti u situaciju „ugroženih“. Možda je tome i doprinijela teška sudbina njegove porodice. Bidenova supruga i kći su poginuli u saobraćajnoj nesreći kada su bili na putu da kupe božićnu jelku. Dva sina su preživjela, teško povređena. Baš tada je Biden kao novoizabrani senator svoju zakletvu položio pokraj sinovljevih kreveta u bolnici, obećavajući im da će svaki dan putovati iz senata u Washingtonu kući u Delaware da bi im bio podrška onda kada im najviše bude trebao. Jedan od njegovih sinova, Beau, na koga je Joe bio posebno ponosan, trebao je preuzeti štafetnu palicu ali je baš kad je ozbiljnije krenuo u svojoj političkoj karijeri, prije nekoliko godina, umro od kancera na mozgu.

Joe Biden je poznat i po svom britkom jeziku. Ponekad i prebrz u svojim replikama ali spreman da prizna grešku i moli za izvinjenje.  Šta 76 godina znači za Bidena, teško je reći. Bernie Sanders, kao njegov pratilac je godinu stariji, dakle 77 godina. Drugi mlađi kandidati su daleko od toga da predstavljaju neku prijetnju. Tramp danas ima 73 godine.

I upravo je Trump glavna meta Joe Badena. Svoju kampanju je započeo tvrdeći da je Trump glavni krivac zbog čega USA gubi svoju „nacionalnu dušu i poziciju“. Posebno ga optužuju za blagonaklonost nacističkim i rasističkim pokretima koji zagovaraju vlast „bijelih“.

Biden je veliki pijatelj Bosne i Hercegovine i uživa veliko povjerenje bh. građana u SAD! Poznat je po svojoj rečenici u kojoj je istakao kako u Bosni i Hercegovini nije bio građanski rat već planirani genocid: „Vi svi razumijete neoprostiva odgađanja, razloge za nereagiranje i svaki put kada je svijet propustio intervenirati. Vi ste to preživjeli. Izgubili ste porodice. Izgubili ste domove. Borili se da sačuvate dostojanstvo. Ovo nije bio građanski rat. Ovo je bio genocid. Planiran genocid. I to se dešavalo pred očima cijele Evrope!”

Lucky Joe, good luck!

Edin Osmančević
Autor 29.4.2019. u 19:27