Talijanski ministar u Tunisu želi spriječiti polazak migranata

tačno.net
Autor 28.9.2018. u 09:17

Talijanski ministar u Tunisu želi spriječiti polazak migranata

Foto: EPA

Ministar unutrašnjih poslova Italije Matteo Salvini je u afričkoj zemlji zatražio da se blokira neregularna emigracija.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Matteo Salvini je tokom posjete Tunisu zatražio je da se vraćaju Tunižani koji u Italiju stižu ilegalno i da se “blokira” neregularna emigracija.

On je to rekao poslije sastanka s predsjednikom Tunisa Bejijem Caidom Essebsijem, nekoliko dana nakon što je talijanska Vlada donijela niz drakonskih mjera koje je krajnja desnica obećala da bi ograničila ilegalno doseljavanje, prenosi Beta.

“Prioritet je da se blokiraju stotine hiljada nekontroliranih dolazaka koje smo doživjeli posljednjih nekoliko godina”, rekao je Salvini na zajedničkoj konferenciji za novinare s tuniskim kolegom Hishamom al-Frattijem.

Pravo i dužnost spašavanja života

“Sarađujemo s tuniskim vlastima da (…) otpratimo u Tunis one koji dolaze iz Tunisa”, kazao je italijanski ministar.

“Ako se dokaže da su oni Tunižani i da otiske njihovih prstiju imaju tunižke vlasti, oni će biti vraćeni”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Tunisa.

Nekoliko tuniskih nevladinih organizacija se protivi povećanju kvote od 80 protjerivanja sedmično iz Italije u Tunis, koju su talijanski organi spominjali, a rijetko dostizali.

“Razgovarali smo o mehanizmima za suzbijanje bandi za trgovinu ljudima”, rekao je Faratti.

Poslije natezanja u vezi neizvjesne sudbine humanitarnog broda “Aquarius”, Salvini je kazao da je “spašavanje ljudskih života sveto pravo i dužnost”.

Italija je 22. septembra oslobodila šest tuniskih ribara, uhapšenih 29. augusta, jer su svojim brodom vukli brod s migrantima za koji se smatralo da namjerava stići do Italije.

Tunižani traže posao u Italiji

Iako se broj dolazaka u Italiju smanjuje, Tunižani koji traže zaposlenje i ostanak i dalje u velikom broju pokušavaju preći Sredozemno more.

Po talijanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, 4.487 Tunižana stiglo je ove godine ilegalno u Italiju, dok su čitave 2017. godine stigla 6.092.

Vlasti Tunisa kažu da su spriječile više od 8.400 potencijalnih migranata, uključujući 3.700 na obali, od 1. januara do 20. septembra, dok je više od 700 ljudi osumnjičeno da su organizatori opasnog prelaska Sredozemnog mora ili njihovi pomoćnici.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 28.9.2018. u 09:17