Tamna strana novogodišnje noći: Umiranje u stampedu, od hladnoće, terorizma…

tačno.net
Autor 1.1.2015. u 18:43

Tamna strana novogodišnje noći: Umiranje u stampedu, od hladnoće, terorizma…

Reuters

Dok je svijet radosno dočekivao Novu godinu u nadi da će biti bolja, u novogodišnjoj se noći umiralo u stampedu, od hladnoće i terorizma, neodgovornog blagdanskog ‘slavlja’ i represivnih zakona izvršenjem smrtne kazne, a napadane su i crkve i džamije

Dok je svijet radosno dočekivao Novu godinu u nadi da će biti bolja, u novogodišnjoj se noći umiralo u stampedu, od hladnoće i terorizma, neodgovornog blagdanskog ‘slavlja’ i represivnih zakona izvršenjem smrtne kazne, a napadane su i crkve i džamije.
Prve minute 2015. Šangaj će pamtiti po tragičnoj pogibiji najmanje 36 osoba, većinom žena i mladih ljudi, a najmanje 47 je ozlijeđeno u stampedu izazvanom utrkom za »novogodišnjim novcem« sličnim novčanicama od 100 dolara.
U Zenici, u kojoj su se temperature spustile na minus 18 Celzijevih stupnjeva smrznuo se 42-godišnji beskućnik, pronađen mrtav na središnjem gradskom trgu, a istu su sudbinu uslijed niskih temperatura doživjela dvojica muškaraca u jugozapadnoj Bugarskoj.

Tragično blagdansko slavlje

Na drugome kraju svijeta, na Filipinima u brojnim je nesrećama koje su se dogodile tijekom novogodišnje smrtno stradala 11-godišnja djevojčica, a 170 osoba je ozlijeđeno. Djevojčica je podlegla ozljedama pošto ju je pogodio zalutali metak. Filipinci tradicionalno proslavljaju Novu godinu vatrometom, petardama, ali i pucnjavom iz vatrenog oružja, a među ozlijeđenima ima djece.
Na jugu Filipina, žrtve su pale u bombaškom napadu koji je odnio dva života, a 36 je osoba ranjeno. Još nije poznato tko stoji iz tog terorističkog napada.U Danskoj je pirotehnika odnijela tri života, objavila je policija. Tri su žrtve ubijene u dvije odvojene nesreće izazvane očito nestručno izvedenim vatrometom na sjeveru zemlje. Dvije su osobe u tim nesrećama ozlijeđene, objavila je policija koja je otvorila istragu kako bi utvrdila jesu li nesreće povezane, a obje su se dogodile u okrugu Mariager Fjord.
Desetgodišnji dječak zadobio je tešku ozljedu oka i prijeti mu gubitak vida pošto je nastradao od eksplozije petarde dok se vraćao s roditeljima s dočeka Nove godine u području Napulja, prenosi talijanska agencija Ansa.
Napulj je područje s najviše ozljeda izazvanih blagdanskim slavljem, izvijestio je portal Rai News koji ističe da nitko nije smrtno stradao. No 251 osoba zadobila je ozljede u cijeloj zemlji, od kojih su najmanje desetak teške, a tolik broj ozljeda nalik je ratnom izvješću, ocjenjuje portal.

U Nigeriji crkve mete islamista

U napadu samoubojice koji se u četvrtak navečer raznio ispred evangelističke crkve u Gombi, glavnome gradu istoimene pokrajine u Nigeriji ranjeno je više ljudi.Gomba je relativno pošteđena napada islamističkih pobunjenika čiji su napadi većinom koncentrirani na tri susjedne države Yobe, Borno i Adamavu u kojima su pripadnici Boko Harama osvojili dvadesetak sela. Od početka pobune i represije što je od 2009. provode snage reda u Nigeriji je ubijeno više od 13.000 ljudi.

U Švedskoj džamije mete rasista

U novogodišnjoj noći zapaljiva je bomba bačena na džamiju u gradu Uppsali, što je treći takav napad u osam dana u Švedskoj.Molotovljev koktel nije ipak zapalio džamiju, rekao je glasnogovornik policije i dodao da su napadači džamiju ispisali vulgarnim rasističkim porukama.Na Božić je pet osoba bilo ozlijeđeno u požaru što je izbio u džamiji smještenoj u jednoj zgradi u gradu Esklustuni. Premijer Stefan Lofven osudio je »odvratno nasilje« i obećao da ga vlasti neće tolerirati, a antirasistički časopis Expo objavio je da je u 2014. u Švedskoj bilo desetak napada na džamije.

Smrtna kazna zbog trgovine drogom

Saudijac osuđen za trgovinu drogom, prvi je osuđenik na smrt nad kojim je kazna izvršena u 2015., u Saudijskoj Arabiji u kojoj je na snazi šerijatsko pravo.Maleku Ben Saidu al-Sayariju odrubljena je glava sabljom u Al-Ishi pošto je osuđen za posjedovanje »velike količine hašiša«.U 2014. godini smrtna kazna bila je izvršena nad 87 osoba u Saudijskoj Arabiji, što je porast u odnosu na 78 u 2013., piše agencija AFP i navodi da se u toj ultrakonzervativnoj naftnoj monarhiji smrću kažnjavaju silovanja, ubojstva, oružane pljačke i trgovina drogom.

Novi list

Tagovi:
tačno.net
Autor 1.1.2015. u 18:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija