Tedros: Pandemija u opasnoj fazi

AJB
Autor 7.7.2021. u 09:36

Tedros: Pandemija u opasnoj fazi

Foto: XINHUA/PIXSELL

Iako imamo napredak u kontroli pandemije korona virusa, ona je i dalje u veoma opasnoj fazi, kaže generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da je pandemija korona virusa trenutno u veoma opasnoj fazi, uprkos uspjehu svjetske zajednice u borbi protiv nje.

“Iako imamo napredak u kontroli pandemije, ona je i dalje u veoma opasnoj fazi”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Tedros smatra da je u trenutnoj situaciji jedini izlaz podrška zemljama u pravičnoj raspodjeli lične zaštitne opreme, testova, liječenja i vakcina, pošto su države sa dovoljno instrumenata za borbu protiv novog korona virusa već počele ublažavati ograničenja u vezi s pandemijom, dok se one koje nemaju dovoljan pristup ovim resursima suočavaju s novim slučajevima hospitalizacija i smrti.

“Nova obolijevanja i smrtni slučajevi uglavnom se mogu izbjeći ako bi se koristili svi alati koji su nam na raspolaganju za sprečavanje prenosa”, naglasio je direktor WHO-a.

Rekao je da se oslanjanje na nekoliko kompanija za snabdijevanje globalnim javnim dobrima pokazalo kao ograničeno i rizično i da je potrebno da “naučimo lekcije iz pandemije COVID-19“ kako bi svijet bio spreman za neku narednu.

Od početka pandemije COVID-19 do sada je zabilježeno gotovo 184 miliona slučajeva zaraze širom sveta, dok se broj umrlih od posljedica ove bolesti približio brojci od četiri miliona, prema podacima WHO-a.

AJB

AJB
Autor 7.7.2021. u 09:36