Teheran i Rijad uspostavljaju ‘direktan dijalog’

tačno.net
Autor 22.12.2015. u 10:20

Teheran i Rijad uspostavljaju ‘direktan dijalog’

Zvaničnici tvrde da su u toku diplomatski napori da se pokrene dijalog kako bi se riješili regionalni problemi

Regionalni rivali šiitski Iran i sunitska Saudijska Arabija rade na uspostavljanju rijetkog “direktnog dijaloga” kako bi prevazišli različite stavove na nemirnom Bliskom istoku, saopćio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova.

Dvije zemlje stoje na različitim stranama u sukobima u Siriji, Iraku i Jemenu, kao i u Bahreinu i Libanu.

“U toku su diplomatski napori između Irana i Saudijske Arabije da se pripremi podloga za direktni dijalog kako bi se riješile različitosti i regionalni problemi”, kazao je Hossein Jaber Ansari.

Dodao je da će novi saudijski ambasador uskoro doći u Teheran.

Trenutni predstavnik te zemlje nije bio u prijestolnici Irana više od godinu dana.

Formiranje ‘antiterorističke’ koalicije

Iran podržava sirijsku i iračku vladu i daje im vojne savjete protiv oružanih pobunjenika, uglavnom protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Rijad osuđuje takvu politiku i podržava pobunjeničke grupe u Siriji.

Ansari je bio oprezan komentirajući nedavni potez Rijada, kada je objavio formiranje “antiterorističke” koalicije 34 muslimanske zemlje, uključujući Iran, Irak i Siriju.

“Akcije Saudijske Arabije moraju biti dosljedne njihovim riječima i trebali bi izbjegavati dvostruke standarde”, rekao je.

Bilo koja “akcija protiv terorizma” mora poštovati “teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet” zemalja u kojima će se odvijati operacije, dodao je.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 22.12.2015. u 10:20