Temer novi predsjednik Brazila, međunarodne tenzije zbog suspendiranja Rousseff

tačno.net
Autor 1.9.2016. u 09:00

Temer novi predsjednik Brazila, međunarodne tenzije zbog suspendiranja Rousseff

Michel Temer (Mišel Temer) položio je u Kongresu zakletvu za predsjednika Brazila, nekoliko sati nakon što je Senat smijenio Dilmu Rousseff (Rusef) sa tog položaja, a novi čelnik države je potom održao prvi sastanak Kabineta.

Temer (75), iskusni političar desnog centra koji je postao ljuti neprijatelj Dilme Rousseff, poručio je da popravljanje brazilskog gospodarstva neće biti lako, ali da mu je prioritet da ove godine poveća javne troškove, privuče strane investicije, smanji nezaposlost i počne reformu mirovinskog sustava, javlja Reuters.

Istodobno, Bolivija, Venecuela i Ekvador najavili su povlačenje svojih veleposlanika iz Brazila kao znak protesta zbog, kako su naveli, udara na demokraciju u toj zemlji, nakon smjene Dilme Rousseff.

Venecuela je osudila opoziv Rousseff i saopćila da neće nastaviti odnose sa vladom koja je proizašla iz “parlamentarnog državnog udara”.

Ministar vanjskih poslova Ekvadora izjavio je da obaranje Dilme Rousseff predstavlja potkopavanje demokratskog pokreta u Brazilu i najavio povačenje veleposlanika.

Povlačenje veleposlanika potvrdila je i Bolivija.

Kao kontramjeru, Brazil je najavio povlačenje svojih veleposlanika iz pomenutih zemalja.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 1.9.2016. u 09:00