Tenzije u Moskvi zbog migranata: uhićen osumnjičeni za ubojstvo, oko 300 privedeno na nacionalističkom skupu

tačno.net
Autor/ica 16.10.2013. u 11:23

Tenzije u Moskvi zbog migranata: uhićen osumnjičeni za ubojstvo, oko 300 privedeno na nacionalističkom skupu

Prije nekoliko dana na jugu Moskve su izbili veliki sukobi nakon što je jedan migrant ubio lokalnog Moskovljana nožem. Incident je eskalirao u gnjev protiv migranata koji su u ovaj dio Moskve stigli većinom iz južnih ruskih pokrajina i drugih zemalja srednje Azije. Prosvjedi protiv ubojstva mladog Moskovljana prerasli su u sukobe s policijom i razbijanje imovine, uključujući napade na prodajni centar i jedno skladište u kojem su većinom radili migranti.

Moskovske vlasti privele su nekoliko stotina izgrednika, ali dan nakon i oko 1,200 migranata. Danas iz lokalne policije ističu kako su uhitili azerbajdžanskg muškarca koji je osumnjičen za ubojstvo Rusa prošlog četvrtka u Moskvi. Zbog ovog ubojstva u Moskvi su izbili najveći nemiri u zadnje 3 godine. Tijekom jučerašnjeg dana pripremao se još jedan anti-migrantski skup. Ruski mediji ističu kako iza ovih skupova stoje radikalne desničarske skupine koje u ovom trenutku očito nastoje eksploatirati situaciju u svoju korist. Do skupa jučer ipak nije došlo jer je policija odlučila preventivno djelovati – policija je jučer u večernjim satima na jugu grada uhitila 276 osoba, od toga je trećina bila maloljetna. Uskoro su svi pušteni.

Naime, muslimanski vjernici jučer su proslavili jedan od glavnih islamskih blagdana, Kurban Bajram, a nacionalistički skup je pozivao na marš pod geslom “naš odgovor na Kurban Bajram”. Moskovske vlasti očito su na vrijeme shvatile kako moraju reagirati, u suprotnom je sinoć moglo doći do nove znatne eskalacije sukoba na prostoru gradske četvrti Birjuljovo.

Ruska specijalna policija jučer je uhitila Orkana Zeinalova (30), kojeg se sumnjiči da je ubio Igora Šerbakova (25), prošlog četvrtka u Moskvi. Zeinalov je uhićen u gradu Kolomna, oko 100 kilometara od Moskve. Mediji prenose kako je priznao krivnju za vrijeme razgovora s istražiteljima. Zeinalov je uhićen u jednom parku gdje je čekao na pomagača koji mu je obećao pomoći pobjeći od policije.Osumnjičeni za ubojstvo Igora Šerbakova, Orkana Zeinalov, za vrijeme privođenja (izvor: rusko ministarstvo unutarnjih poslova)

Nakon uhićenja prebačen je helikopterom u Moskvu te je tamo pritvoren. U procesu koji je vodio prema njegovom uhićenju pomogao je i njegov najmodavac koji je dojavio policiji, za informaciju će, kako je i ranije obećano, dobiti nagradu od 1 milijun rubalja (oko 31,000 USD), ističu iz moskovske policije.

advance

tačno.net
Autor/ica 16.10.2013. u 11:23