Teror u Iraku: Islamistička milicija bjesni protiv džamija

tačno.net
Autor 2.8.2014. u 09:40

Izdvajamo

  • Nedavno su militanti grupe Islamska država srušili poznatu džamiju u Mosulu, u kojoj se, prema vjerovanju, nalazi grob poslanika Junusa, odnosno biblijskog proroka Jone. Ovaj monument potiče iz osmog stoljeća prije Krista i u poslednje vrijeme korišten je kao džamija. Prema svjedocima borci Islamske države prvo su istjerali sve vjernike koji su se molili i više od jednog sata unosili su eksploziv u unutrašnjost džamije. Na kraju su građevinu digli u vazduh pred velikom skupinom ljudi.

Povezani članci

Teror u Iraku: Islamistička milicija bjesni protiv džamija

AP

Vjerski objekti se sistematski ruše, vrijedni spomenici nepovratno oštečuju: u Iraku grupa “Islamska država” razara navodne slike idola. Međutim podrška radikalima se smanjuje i među sunitima.

Piše: Hasnain Kazim, Istanbul
Preveo: Ešref Zaimbegović

Ćaba je crna kocka u Velikoj džamiji u Meki, jedanaest puta dvanaest puta trinaest metara velika građevina od granita i mermera. Centralno svetište muslimana važi kao najvažnije mjesto hodočašća. Širom svijeta muslimani se mole okrenuti u pravcu ove građevine a odlazak jednom u životu na Ćabu pripada u pet stubova islama.

Kad je prije nekoliko dana baš islamistička teroristička organizacija „Islamska država“ (IS) preko twitera pozvala na razaranje Ćabe to je iznenadilo mnoge muslimane. Šta se dešava sa džihadistima? Upravo su u osvojenim dijelovima Iraka i Sirije proglasili svoj kalifat. Je li to osjećaj nadmoći pobjednika?

Twitovi kojima se prijeti da će uskoro upasti u Saudijsku Arabiju i razoriti svetište bili su nakon oštre kritike opet obrisani – hiljade muslimanskih korisnika Twitera pokazali su se začuđenim i ljutitim zbog ove prijetnje.

Na svome držanju džihadisti nisu međutim ništa promjenili. Oni sada u oblastima koje kontrolišu razaraju džamije, spomenike i grobove – slično talibanima koji su 2001. u afganistanskom Bamianu digli u zrak dvije velike statue Bude i time izazvali ogorčenje širom svijeta.

Džamija razorena pred sakupljenim ljudima

Nedavno su militanti grupe Islamska država srušili poznatu džamiju u Mosulu, u kojoj se, prema vjerovanju, nalazi grob poslanika Junusa, odnosno biblijskog proroka Jone. Ovaj monument potiče iz osmog stoljeća prije Krista i u poslednje vrijeme korišten je kao džamija. Prema svjedocima borci Islamske države prvo su istjerali sve vjernike koji su se molili i više od jednog sata unosili su eksploziv u unutrašnjost džamije. Na kraju su građevinu digli u vazduh pred velikom skupinom ljudi.

Stanovnici Mosula izvjestili su da su mnoga sveta mjesta u njihovom gradu uništena među njima i grob profeta Daniela. IS je osim toga najavila da hoće da sruše jedan od najpoznatijih minareta u zemlji izgrađen u dvanaestom stoljeću.

Grupa se u srijedu opravdavala e – mailom i na svojoj web stranici. “Razaranje građevina, prije svega onih, koje su izgrađene na grobovima je sastavni dio čistoće naše religije”, rečeno je.

Slavljenje takvih monumenata bi bilo “idolopoklonstvo” i zato je njihovo razaranje potpuno legitimno. “ Naši pobožni preci već su to radili”, piše IS dalje. Više puta prije toga IS – džihadisti su izjavili da muslimani ne trebaju džamije nego “samo skromno, čisto mjesto za molitvu”.

Ultimatum sunitima da se podrede

U toj izjavi se IS poziva na Muhameda bin abd el- Vahaba, osnivača radikalne sunitske čkole islama koji je živio u 18. stoljeću. On je razorio spomenik podignut u slavu jednog muslimanskog junaka. Njegovo obrazloženje je bilo da je takvo odavanje počasti isto kao i „mnogoboštvo“.

U svome području interesa ne trpe IS – teroristi nikoga pored sebe. Prije nekoliko sedmica zatražili su od hrišćana iz Mosula da konvertiraju na islam ili da plaćaju poseban porez. Ko se dvoumio zapriječeno mu je smrtnom kaznom. Hiljade ljudi pobjegle su iz grada.

Sad IS postavlja ultimatu čak i svojoj sunitskoj braći po vjeri. Pet grupa, među njima i Nakšbandi milicija trebaju se podrediti IS ili napustiti region Dijala. Ako ne ispune ovaj zahtjev prijeti im kazna. To iznenađuje jer su se sunitske grupacije do sada borile na strani IS i omogućile njihov prodor.

Očigledno je da IS u međuvremenu vjeruje da se može održati bez potpore ostalih sunitskih milicija – ova organizacija ne trpi nikoga pored sebe. Džihadistima je izgleda svejedno šta muslimani misle o njihovoj radikalnoj formi vjere. Važi samo njihova volja.

 

spiegel.de

tačno.net
Autor 2.8.2014. u 09:40