Teror vlasti u Egiptu: Napadi na film prikazan u Cannesu

tačno.net
Autor 26.5.2016. u 08:41

Teror vlasti u Egiptu: Napadi na film prikazan u Cannesu

Film ‘Sukob’, o Egipćanima privedenim tokom protesta 2013, prikazan je u Cannesu, a državni mediji optužuju ekipu za izdaju.

Piše: Abdullah al-Hamid- Al Jazeera

Egipatski zvanični mediji napali su kreatore političkog filma „Sukob“ koji je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, što umjetnici i političari vide kao potvrdu represije nad svakim vidom kreativnosti koja se ne slaže sa vlastima, te upozoravaju na opasnost toga po kreativni ambijent.

Nagovještaj napada na film, koji je učestvovao u selekciji „Izvjestan pogled“ na Filmskom festivalu u Cannesu, krenuo je od jednog izvještaja na programu egipatske televizije koji dovodi pod sumnju kreatore filma i njihove namjere, te tvrdnji da film dolazi u okviru niza zavjera protiv države.

Radnja filma, čiji je reditelj Mohamed Diab, a scenarist Khaled Diab, uglavnom se odvija u policijskom kombiju. Unutra su zajedno zatvoreni protivnici i pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, dok na kairskim ulicama bjesne sukobi između egipatskih snaga sigurnosti i islamista, a poruka filma je nužnost uspostavljanja normalnih odnosa među svima.

Kao odgovor na ovakve izjave, Sindikat zaposlenih u kinematografiji i Egipatski kreativni front izdali su proglas, koji je potpisao veliki broj egipatskih kreativaca. U proglasu izražavaju podršku i ponos na cijelu ekipu filma “Sukob”, te ističu njihovo pravo na rad i slobodno kreativno izražavanje. “Protivimo se tome da egipatska televizija bude sredstvo podrivanja“, navodi se u proglasu.

Producent Mohammed al-Adl, jedan od osnivača Fronta kreativnosti, saopćio je da Front uz učešće tri umjetnička sindikata pokreće tužbu protiv programa „Ja sam Egipat“, njihove voditeljice i urednika programa.

Al-Adl je rekao kako će tužba, također, obuhvatati i egipatsku televiziju koja je odgovorna za emitiranje ovog priloga u okviru programa kojeg Al-Adl opisuje kao „izvještaj egipatske Državne sigurnosne službe“.

Poruka zastrašivanja

U svom komentaru na ovakvu situaciju, scenarista Amr Samir kaže da „o autoru ovog filma govori cijeli svijet, on je učestvovao na Filmskom festivalu u Cannesu, a za njegov film se kaže da je uvršten među deset najvažnijih filmova ove godine, dok ga egipatska televizija diskreditira i optužuje za izdaju, iznoseći uvrede i govoreći ono što ne priliči.“

Samir je istakao da se time želi poslati poruka koja glasi: „Za nas postoje samo filmovi režisera ‘Al Sobkya’, kojima nije zadovoljna publika koja pretendira da gleda istinsku umjetnost, ali to je ono što se traži.“

Pisac i kritičar Amir al-Omari smatra kako „se očekuje da će film naići na probleme pred egipatskom Regulatornom komisijom, koja ne podnosi bilo kakvo umjetničko djelo o revoluciji koje razotkriva policijsku represiju ili prikazuje sliku egipatske stvarnosti, budući da to donosi lošu reputaciju Egiptu kao turističkoj destinaciji.“

Al-Omari dodaje da „Regulatorna komisija trenutno zabranjuje pokazivanje bilo kakvog oblika empatije sa grupom Muslimanska braća i njenim saveznicima, stoga je i dalje neizvjesna sudbina ovog filma na egipatskom tržištu“.

Kontradiktorni pozivi

Politički aktivista Hisham Abdel Ghaffar kaže da oni koji pozivaju na zabranu javnog prikazivanje filma u Egiptu, što je ranije bio slučaj sa filmom „Polje“, treba da se prisjete da je „diktator Gamal Abdel Naser dozvolio projekciju filma  ‘Nešto straha’, uprkos tome što je film otvoreno govorio o Abdel Naseru i Pokretu slobodnih oficira kao grupi lopova i nasilnika te da je njihovo preuzimanje vlasti u Egiptu nelegitimno“.

Abdul Ghaffar je sarkastično dodao: „Jesmo li mi to sada u dobu generala koji je još suroviji i okrutniji?“

S druge strane, scenarista Atef Abdel Dayem kaže kako se protivi prisustvu oficira koji nadziru kreativnost i umjetnost, ali i želji pojedinih da svi idu za njima poput stada, prema njegovim riječima.

„Kada jedan pornografski pisac objavi svoje djelo u kojem piše prljave erotske priče i pojedini se tome usprotive, onda bivaju optuženi da su neprijatelji kreativnosti. Kada se proizvede film koji uništava naše društvo i pojedini se usprotive, onda bivaju sudski procesuirani. Od jednih se traži da nekim voditeljima zabrane rad, međutim, kada druga strana traži zabranu rada pojedinim voditeljima, onda se to naziva gušenjem sloboda“, kaže on.

Početkom 2013. godine produciran je politički dokumentarni film „Polje“, koji je pobrao svjetske nagrade, ali nije prikazan još od državnog udara, zbog čega kritičari i umjetnici strahuju da će film „Sukob“ doživjeti istu sudbinu i biti zabranjen u ovoj državi.

tačno.net
Autor 26.5.2016. u 08:41