Teroristi iz Barselone i Kambrilisa planirali veće napade

tačno.net
Autor 19.8.2017. u 09:00

Teroristi iz Barselone i Kambrilisa planirali veće napade

Broj žrtava dva teroristička napada u Španiji porastao je na 14, nakon što je preminula žena ranjena u napadu u ljetovalištu Kambrilis. Širom Španije održana je minuta šutnje za žrtve napada u Barseloni i Kambrilisu, a u zemlji je trodnevna žalost. U oba napada povrijeđeno je 130 ljudi.

Napadači iz Barselone i Kambrilisa planirali su veće napade od onih koje su izveli, saopštila je policija. Šef policije Katalonije Đozep Luiz Trapero rekao je na konferenciji za novinare da policija vjeruje kako je grupa planirala napade u kući u Alkanaru. U srijedu naveče, međutim, u eksploziji u toj kući koja je ubila jednu osobu, uništen je materijal koji su namjeravali koristiti u napadima.

Policija je u tom gradu, te u mjestu Ripoli uhapsila trojicu Marokanaca i jednog državljanina Španije u vezi s napadima. Niko od njih nema kriminalni dosije vezan za terorizam. Najmlađi uhapšenik ima 21, a najstariji 34 i 27 godine.

Španski mediji navode da su se vlasti fokusirale na potragu za osamnaestogodišnjim Musom Oukabirom, za kojeg se smatra da je vozio kombi u Barsleoni. El Mundo navodi da je on “glavni osumnjičeni”. On je brat jednog od uhapšenih u Ripoliju, Drisa Oukabira, na čije je ime unajmljen kombi korišten u napadu i čija je fotografija objavljena:

Policija je objavila prethodno danas da je ubila petoricu osumnjičenih terorista u gradu Kambrilis u drugom napadu vozilom, nakon što je u terorističkom napadukombijem na pješake u Barseloni juče ubijeno 13 i povrijeđene desetine ljudi, državljana 34 zemlje:

Radio  Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 19.8.2017. u 09:00