Tetka Kim Jong-Una počinila samoubistvo ili doživjela srčani udar?

tačno.net
Autor 7.1.2014. u 11:57

Tetka Kim Jong-Una počinila samoubistvo ili doživjela srčani udar?

Kim Kyong Hui

Informacije da je tetka Kim Jong-una mrtva sve su glasnije. Nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pogubio vlastitog tetka, nametnulo se pitanje što se dogodilo s tetkom.

Nakon što se nije pojavila na obilježavanju druge godišnjice smrti Kim Jong Ila, glasine o tome da je mrtva postale su sve češće.

Iako se isprva pisalo da postoji mogućnost da je nećak i nju smaknuo, s korejskog poluotoka stižu nove informacije. Naime, vjeruje se da je tetka počinila samoubistvo ili da je umrla.

-Moguće je da je Kim Kyong Hui počinila samoubistvo odmah nakon što je ubijen njen suprug Jang Song Thaek ili je preminula od srčanog udara. Pozorno pratimo situaciju na sjeveru – kazao je neimenovani izvor za južnokorejski lokalni medij, a prenosi The China Post.

Njezino krhko zdravlje je, navodno, i bio razlog zbog kojeg se udaljila s javne scene. Naime, ona se u javnosti nije pojavila od oktobra kada je viđena kako gleda jednu glazbenu izvedbu s Kim Jong-unom i njegovom suprugom.

Inače, tetka Kim Kyong Hui sestra je preminulog Kim Jong Ila.

Kim Jong Il, Kim Il Sung, Kim Kyung Hee

Njen suprug pogubljen je zbog navodnog pokušaja preuzimanja vlasti i guranja ekonomije zemlje u ‘nekontrolisanu katastrofu’, a svi njegovi rođaci su, navodno, poslani u gulag.

Supružnici su inače predstavljali vrlo moćan par u Sjevernoj Koreji i bili su snažna sila iza vodstva. Sve dok Jang nije proglašen izdajicom. Kim Kyong Hui obično ima istaknut položaj na sjevernokorejskim događanjima na kojima stoji uz svog nećaka.

Politički analitičari tvrde kako je smaknućem tetka i tetke mladi Kim učvrstio svoju poziciju. Od preuzimanja dužnosti slijedi očeve stope, a jedina figura koja mu je predstavljala stvarnu prijetnju bio je tetak kojeg se zato i riješio, prenosi Dnevnik.hr.

tačno.net
Autor 7.1.2014. u 11:57