Thaci tvrdi da nije kriv

Portalnovosti.com
Autor 9.11.2020. u 20:13

Thaci tvrdi da nije kriv

Foto: nspm

Pred Specijalnim vijećima za Kosovo u Hagu danas se ratni vođa Oslobodilačke vojske Kosova izjasnio o optužnici za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

Nakon što im je pročitana optužnica pred Specijalnim vijećima za Kosovo u Haagu, Hashim Thaci, jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova i Jakup Krasniqi, bivši oficir OVK, u ponedjeljak su izjavili da se ne osjećaju krivim po nijednoj točki za koju su optuženi.

Njih dvojicu se, zajedno s Kadrijem Veselijem Rexhepom Selimijem, tereti po različitim vidovima kaznene odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Veseli i Selimi pred Specijalnim vijećima će se pojaviti u utorak.

Podsjetimo da se Thaci predao u četvrtak, nakon što je podnio ostavku na funkciju predsjednika Kosova. Uhapšen je i odveden u pritvor u Nizozemsku.

U vrijeme obuhvaćeno optužnicom Thaci je bio politički komesar i komandant Glavnog štaba OVK, kao i predsjednik privremene vlade Kosova. Krasniqi je tada bio glasnogovornik OVK i privremene vlade.

Thaci i Krasniqi su optuženi za ubojstva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje koji su kvalificirani kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločini. Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji te najmanje 98 ubistava, počinjenih od marta 1998. do septembra 1999. godine. ‘Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u sjevernoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su kaznena djela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima’, piše u optužnici. Zločini su rađeni nad Srbima, Romima i Aškalijama katolicima civilima za koje se vjerovalo da surađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, kao i o Albancima koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili su bili povezani sa tom strankom, te s drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

Veliki dio kosovske javnosti protivi se Specijalnom sudu za Kosovo, a zapovjednike OVK, poput Thacija, smatraju herojima. Međunarodna organizacija za ljudska prava Amenesty International smatra da optužnica protiv Thacija daje nadu tisućama žrtava rata ‘koja su čekale više od dva desetljeća kako bi doznale istinu o strašnim zločinima’.

Portalnovosti.com

Portalnovosti.com
Autor 9.11.2020. u 20:13