The New York Times i The Guardian traže pomilovanje za Snowdena

tačno.net
Autor 3.1.2014. u 11:47

The New York Times i The Guardian traže pomilovanje za Snowdena

Nakon prvobitnog ignoriranja, pa potom i iskorištavanja, veliki The New York Times sjetio se svojeg potencijalnog informatora. Ovaj je najutjecajniji američki, a vjerojatno i svjetski dnevnik, objavio zahtjev, odnosno molbu, američkoj vladi da bivšem obavještajcu Edwardu Snowdenu daju neku vrstu pomilovanja, odnosno da s njim postignu nagodbu s obzirom na vrijednost njegovih otkrića o programu špijuniranja, piše u četvrtak u tekstu kojeg je potpisalo uredništvo The New York Timesa. S istovjetnim je zahtjevom izašlo i uredništvo britanskog The Guardiana.

Piše: Goran Borkovićforum.tm.

The New York Times u svom uvodniku objašnjava da Amerikanci tek sada bolje razumiju do kojih su razmjera praćeni njihovi telefonski pozivi i elektronska pošta te kako su skupljane informacije. “S obzirom na ogromnu važnost informacija koje je otkrio i na kršenja prava kojima je bio izložen, Snowden zaslužuje bolje od života u stalnom egzilu, strahu i bijegu. On je možda počinio prekršaje da bi to otkrio, ali je svojoj zemlji učinio veliku uslugu. Vrijeme je da Sjedinjene Države ponude Snowdenu nagodbu ili neki oblik amnestije, što bi mu omogućilo da se vrati kući te suoči u najmanju ruku sa znatno blažom kaznom, u svjetlu njegove uloge zviždača”, piše uredništvo New York Timesa.

Po onome za što se trenutačno tereti Snowdena (dvije optužbe za kršenje Zakona o špijunaži plus krađa podataka) Snowden bi mogao dobiti i 30 godina zatvora, s tim da uvijek postoji mogućnost da mu se pridodaju i nove optužbe  – koje bi mogle rezultirati doživotnim zatvorom. List podsjeća na Obamine riječi da je još prije Snowdena potpisao izvršnu naredbu koja po prvi put jamči zaštitu zviždačima unutar obavještajne zajednice. Međutim, ona se ne bi odnosila na Snowdena s obzirom da on nije bio stalni zaposlenik u obavještajnoj zajednici, već je radio za privatnog kontraktora, podsjeća NYT. Osim toga, teško da unutar obavještajne zajednice smatraju da su se bavili zloporabama, pa je takvo njegovo zviždanje uzaludno.
“Snowden je bilo u pravu kada je vjerovao da je jedini način na koji može ukazati na ovakvo skupljanje obavještajnih podataka da ih iznese u javnost te tako omogući da posljedični bijes obavi posao koje njegovi nadređeni nikada ne bi poduzeli”, naglašavaju.

The Guardian podsjeća da se Zakon o špijunaži, koji datira još iz vremena prvog svjetskog rata i nikako ne odgovara izazovima ovog doba, u vrijeme Obamine administracije koristi  puno češće nego ikada prije. Iako ne očekuju da će Obama pomilovati Snowdena, ipak sugeriraju: “Nadamo se da hladne glave unutar sadašnje američke administracije rade na strategiji koja će omogućiti Snowdenu da se dostojanstveno vrati u Sjedinjene Države te omogućiti predsjedniku da iskoristi svoje izvršne ovlasti kako bi ga se tretiralo humano i na način koji će svojim dobrim primjerom pokazati kolika je vrijednost zviždaća i samog slobodnog govora”.
http://www.nytimes.com/2014/01/02/opinion/edward-snowden-whistle-blower….
http://www.theguardian.com/world/2014/jan/01/snowden-affair-case-for-par…

tačno.net
Autor 3.1.2014. u 11:47

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija