Theresa May predložila dvogodišnji tranzicijski period nakon Brexita

tačno.net
Autor 23.9.2017. u 09:10

Theresa May predložila dvogodišnji tranzicijski period nakon Brexita

Britanska premijerka Theresa May je u petak kazala da bi nakon Brexita trebao postojati tranzicijski period od oko dvije godine, tokom kojeg bi se trgovina s ostalim članicama EU provodila po trenutnim uslovima.

Kako ona predlaže, migranti iz EU će moći da žive i rade u UK, ali će morati da se registruju kod nadležnih tijela, javlja BBC. Britanija će doprinositi budžetu EU kako države članice ne bi bile na gubitku.

Ona se nada da će ova ponuda, koju je iznijela u govoru u italijanskom gradu Firenci, odblokirati pregovore o Brexitu. Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit, Michel Barnier, Mayin govor je nazvao “konstruktivnim” i rekao da je ona pokazala “volju da krene naprijed”.

Premijerka je također predložila “odvažan novi sporazum o sigurnosti” i dodala da će UK biti “najsnažniji partner i prijatelj” Evropske unije.

Što se tiče trgovine, May je istakla da bi ove dvije strane mogle “učiniti bolje” od usvajanja postojećih modela. – Nema potrebe da se uvode tarife tamo gdje ih nema sada – izjavila je premijerka.

Ona nije spominjala koliko bi UK bila spremna nastaviti plaćati Evropskoj uniji tokom dvije godine nakon izlaska iz nje u martu 2019. godine, ali se procjenjuje da bi taj iznos mogao biti najmanje 20 milijardi eura.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 23.9.2017. u 09:10