Tijelo nacističkog zločinca Ericha Priebkea i dalje na vojnom aerodromu blizu Rima

tačno.net
Autor 17.10.2013. u 07:49

Tijelo nacističkog zločinca Ericha Priebkea i dalje na vojnom aerodromu blizu Rima

Priebke je umro u 100. godini života. Njemačka vlada je rekla da je pitanje Priebkeovih posmrtnih ostataka odgovornost Italije. “Briga oko preminulog odgovornost je države u kojoj je osoba umrla”, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer i istaknuo da Berlin “nema ulogu” u tom pitanju

RIM – Tijelo osuđenog nacističkog zločinca Ericha Priebkea nalazi se u vojnoj zračnoj bazi kod Rima, no ni danas nije poznato konačno odredište Priebkeovih posmrtnih ostataka.

U utorak su sukobi između talijanskih antifašista i mještana gradića Albanoa Laziale i skupine ekstremnih desničara spriječili održavanje vjerskog obreda za Priebkea u institutu Sveti Pio X. u Albanu, nakon čega je tijelo prebačeno na vojni aerodrom u mjestu Pratica di Mare gdje se još uvijek nalazi.

Zbrka oko sudbine posmrtnih ostataka Ericha Priebkea nastavljena je u srijedu uz proturječna izvješća o mogućem povratku posmrtnih ostataka u Njemačku. Izvori iz njemačkog veleposlanstva zanijekali su, međutim, da su dobili bilo kakav formalni zahtjev od dužnosnika grada Rima ili talijanske vlade. Također još nije jasno hoće li Priebke biti pokopan ili kremiran, što je Priebkeov odvjetnik naveo kao mogućnost.

Gradonačelnik Rima Ignazio Marino je izjavio da bi talijanske vlasti sada mogle zatražiti pomoć njemačke vlade. “Znam da se razmatraju odluke i ne isključujem kontakt između naše vlade i vlade Njemačke”, rekao je Marino talijanskoj televiziji RAI.

Njemačka vlada je rekla da je pitanje Priebkeovih posmrtnih ostataka odgovornost Italije. “Briga oko preminulog odgovornost je države u kojoj je osoba umrla”, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer i istaknuo da Berlin “nema ulogu” u tom pitanju. No dodao je i da Priebke ima pravo biti pokopan u Njemačkoj kao i svaki Nijemac.

Schaefer je istaknuo da je “postupanje s tijelima Nijemaca u inozemstvu stvar rodbine preminuloga”. Glasnogovornik je ipak potvrdio da je bilo nekih “neformalnih kontakata”.Ralf Holzschuher, ministar savezne njemačke države Brandeburg kojoj se nalazi Priebkeovo rodno mjesto Henningsdorf, izjavio je za novine da postoji mogućnost da se Priebkea sahrani u rodnom kraju, pod uvjetom da grob ostane neoznačen kako ne bi postao okupljalište neonacista. Hennigsdorf je ranije poručio da nije spreman prihvatiti Priebkevo tijelo.

Bivši časnik SS-a Erich Priebke umro je prošlog petka u kućnom pritvoru u Rimu u 101. godini. U Rimu je služio kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u pokolju 335 civila, među kojima je bilo i 75 Židova, 1944. godine u Ardeatinskim jamama blizu Rima.

Priebke, kojega je 1994. godine našao novinar kako uživa u mirovini nakon što je otvoreno radio kao učitelj u Argentini, izručen je Italiji 1995., a 1998. je osuđen na doživotni zatvor. Zbog zdravstvenih razloga 2003. godine pušten je u kućni pritvor.

Agencije javljaju da je Vatikan prije toga zabranio da bilo koja crkva na području Rima organizira Priebkeov pogreb, što je potez bez presedana.

Ispraćaj Priebkea trebao je biti održan u utorak u institutu bratstva Svetog Pija X, ultra-konzervativne katoličke organizacije svećenika Lefebvrista koju se zbog istupa nekih članova povezuje s protusemitskim stavovima i nijekanjem holokausta, ali čelništvo talijanskog ogranka bratstva odluku da se obred održi u njihovom institutu objasnilo je kao poštivanje prava svake krštene osobe koja umire “pomirena s Bogom i crkvom” a ne kao “ideološki gest”.

Krajnje desni ekstremisti pristigli su u utorak u gradić Albano Laziale gdje je obred trebao biti održan i sukobili se s antifašistia i mještanima koji su pogrebna kola s Priebkevoim tijelom pred institutom dočekali povicima “Ubojica” i pokušali mu zapriječiti dolazak. Policija je uspjela razdvojiti dvije skupine no obred nije održan, izvijestila je agencija ANSA.

Priebke je želio da ga se pokopa pokraj njegove supruge u Argentini, ali su tamošnje vlasti odbile primiti njegovo tijelo.

Židovske skupine i obitelji žrtava Ardeatinskih jama tražile su da se njegovo tijelo kremira, a pepeo prospe bez traga.

Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal, židovske organizacije koja se bori da nacistički zločinci odgovaraju na sudu za svoje zločine, predložio je da tijelo bivšeg SS-ovca Ericha Priebkea bude predano Njemačkoj te da ga ona kremira. Sličan prijedlog, da se Priebkeovi ostaci prebace u Njemačku, odnosno Berlin, iznio je i predsjednik židovske zajednice Rima Riccardo Pacifici.

Priebkeov sin Jorge je iz Argentine pak predložio da se njegov otac pokopa u Izraelu. Jorge, koji iz zdravstvenih i financijskih razloga nije stigao na vjerski obred u Italiji, izjavio je da je proces protiv njegova oca bio “židovska krivotvorina” i “nepravda”.

Tema Priebkeova ukopa posebno je osjetljiva u ovom trenutku i stoga što je 16. listopada 70. godišnjica slanja u logore Židova iz rimskog geta. Od oko tisuću tada deportiranih Židova vratilo ih se samo 16.

Novi list

tačno.net
Autor 17.10.2013. u 07:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija