Tilerson: SAD za dijalog sa Severnom Korejom

tačno.net
Autor 13.12.2017. u 09:43

Tilerson: SAD za dijalog sa Severnom Korejom

foto: AFP

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da bi vojna opcija protiv Severne Koreje, u slučaju izostanka diplomatskih rešenja, značila njegov lični neuspeh.

SAD će “povećavati pritisak sve dok se Severna Koreja u značajnoj meri ne posveti” dijalogu o svom spornom nuklearnom programu, naveo je Tilerson, prenosi Beta.

Šef američke diplomatije je rekao da SAD “imaju iza sebe snažno vojno prisustvo” i da su “vojno spremne” ako Severna Koreja “napravi pogrešan izbor”.

Predsednik SAD Donald Tramp je više puta pretio Severnoj Koreji “potpunim uništenjem” u slučaju napada na SAD.

“To nije put kojim želimo da idemo. Naša uloga u Stejt departmentu je da stvorimo alternativni put”, izjavio je Tilerson. Ipak, kako kaže, SAD mogu kreirati samo svoj deo tog puta, kroz kampanju međunarodnog pritiska na Pjongjang, koji “sam odlučuje o svojoj budućnosti”.

“Želimo da naprave dobar izbor, koji će značiti kraj razvoja atomskog oružja i početak dijaloga”, naveo je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, ako vlada Kim Džong Una nastavi trenutnim kursom, “rizikuje da pređe granicu posle koje diplomate više ništa neće moći da urade”.

“Ako se pređe granica, neću uspeti. A ne želim da ne uspem”, zaključio je Tilerson.

RSE

tačno.net
Autor 13.12.2017. u 09:43