Tillerson: Pritisak na Sjevernu Koreju se nastavlja

tačno.net
Autor 28.12.2017. u 10:00

Tillerson: Pritisak na Sjevernu Koreju se nastavlja

foto: EPA

Mogućnost dijaloga ostaje otvorena, ali smo jasno rekli da režim mora zaslužiti povratak za pregovarački stol, tvrdi Tillerson.

Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je da će se “nastaviti pritisak” na Sjevernu Koreju radi njenog nuklearnog razoružanja, u komentaru objavljenom u New York Timesu u kojemu se osvrće na svoj mandat na čelu američke diplomatije u godini koja je na izmaku.

“Sve dok se ne dogodi nuklearno razoružanje, pritisak će se nastaviti” na Pjongjang, rekao je Tillerson u tom tekstu u kojemu nije iznio svoju nedavnu ponudu bezuvjetnog dijaloga u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim programom.

“Mogućnost dijaloga ostaje otvorena, ali smo jasno rekli da režim mora zaslužiti povratak za pregovarački stol”, rekao je američki državni sekretar dan nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Uloga Kina

U tom telefonskom razgovoru “istaknuto je kako se mora čim prije sa sankcija prijeći na pregovarački proces”, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva.

Nastojeći na ulozi Kine koja je “primijenila neke zabrane uvoza i sankcije, ali može i mora činiti više”, Tillerson je izrazio nadu da će “međunarodna izolacija natjerati (sjevernokorejski) režim da pristupi ozbiljnim pregovorima kako bi odustao od svog nuklearnog i balističkog programa”.

Tillersonov komentar u New York Timesu objavljen je zato što je UN-ovo Vijeće sigurnosti u petak prihvatilo rezoluciju kojom se Sjevernoj Koreji uvode nove sankcije.

Usto je američko ministarstvo finansija u utorak uvelo sankcije dvojici sjevernokorejskih dužnosnika koji sudjeluju u balističkom programu Pjongjanga, u okviru “kampanje najvećeg mogućeg pritiska kako bi se izoliralo Sjevernu Koreju i nuklearno oružje potpuno uklonilo s Korejskog poluotoka”, po riječima američkog ministra finansija Stevena Mnuchina.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 28.12.2017. u 10:00