Tko je novi grčki ministar finansija?

tačno.net
Autor 29.1.2015. u 17:14

Tko je novi grčki ministar finansija?

“Rekli su mi da je vrijeme da se pomirim i zašutim. Planiram se usprotiviti takvim savjetima. Također, i dalje ću ovdje stavljati svoje blogove iako se smatra neodgovornim od ministra financija da se bavi tako priprostim oblikom komunikacije”, napisao je na svoj blog Janis Varoufakis nakon što je proglašen novim grčkim ministrom financija.

Uvjete koje je Grčka od Europske unije dobila za pomoć u izlasku iz recesije nazvao je “fiskalnim waterboardingom”, čime se referirao na metodu mučenja koju su provodili agenti CIA-e nad zatvorenicima.

Ćelavi 53-godišnji ovisnik o teretani izgleda kao netko tko je spreman na dugu borbu. Europski čelnici su dobili suparnika koji se ne predaje lako, piše The Guardian. Poznat po brojnim predavanjima na prestižnim svjetskim sveučilištima često je bio i gost komentator u medijima. Kao ekonomski stručnjak o europskoj financijskoj krizi govorio je i na televizijama BBC, CNN, Sky Newsu i Russia Todayu.

Iz Britanije otišao zbog Thatcher

Varoufakis je totalna suprotnost grčkoj tradiciji. Čak je i iz imena izbacio duplo “n” da zvuči modernije. Školovao se u Britaniji i Australiji. Akademsku karijeru započeo je u Velikoj Britaniji, ponajviše zato jer su militantne snage početkom 1980-ih u Grčkoj često napadale studente. Specijalizirao se u internacionalnoj makroekonomiji, ali je napustio Britaniju 1987. kad je Margaret Thatcher treći put izabrana za premijerku.

“Bilo je to previše za mene,” napisao je u svojoj kratkoj online biografiji, piše Deutsche Welle.

Posljednje je radio na Sveučilištu u Teksasu gdje je napustio katedru i vratio se u Atenu na poziv vođe Sirize Aleksisa Ciprasa.

Iako u Grčkoj većinu vremena nije živio tamo je, samo u posljednja tri tjedna koliko je na političkoj sceni, postao omiljena politička figura. Vjerojatno zato jer priča jednostavnim rječnikom, izbjegava komplicirane fraze i pokušava ekonomiju približiti običnim građanima.

Slučajni ekonomist

Varoufakis se naziva slučajnim ekonomistom i kaže da se grozi ideologija. Rekao je da se možda narod preko noći odlučio za promjene i doveo Sirizu na vlast, ali da nitko ne smije misliti da će stranka biti na vlasti zauvijek. Pregovori s Europom bit će strašni, kaže Varoufakis, ali politika štednje mora prestati pod svaku cijenu.

Kao gost kolumnist u Deutsche Wellu 2011. inzistirao je da je grčki problem Europa, a ne da je Grčka problem Europe, a s time se slaže i danas.

“Nije pitanje može li Grčka preživjeti bez eurozone nego može li ovakva eurozona preživjeti bez Grčke”, zaključio je Varoufakis, prenosi Deutsche Welle.

“Biblijska ekonomija ‘oko za oko, zub za zub’ ostavila je sve slijepima i bezubima”, kaže ministar koji ne zna gdje će biti za pet godina, čak niti za godinu dana, ali je sad spreman s Grčkom se suprotstaviti sustavu.

Europa treba New Deal

Varoufakis smatra da Europa treba New Deal poput Rooseveltova 1933. godine.

“Postoji golem dug, ali i ušteđevina koja se ne koristi. Viškovi koje se nitko ne usudi uložiti u produktivne djelatnosti koje će donijeti prihode kojim će se otplatiti dugovi. Trebamo mehanizam koji će osloboditi postojeće troškove kako bismo otvorili radna mjesta i tako otplatili dugove. U Europi imamo slabo iskorištenu instituciju Europsku investicijsku banku. Dovoljno je da sklopi partnerstvo s Europskom središnjom bankom kako bi potaknula ulaganja, posebno u gospodarstvu, koja trebaju prihode da bi otplatila dugove, osobito u zemljama periferije”, rekao je HRT-u 2013. Varoufakis.

index.hr

tačno.net
Autor 29.1.2015. u 17:14