Tko je samozatajni Varoufakisov nasljednik?

tačno.net
Autor 7.7.2015. u 08:36

Tko je samozatajni Varoufakisov nasljednik?

Zamjenik ministra vanjskih poslova Euklid Tsakalotos, ujedno glavni grčki pregovarač s međunarodnim vjerovnicima, imenovan je u ponedjeljak ministrom financija kao nasljednik Yanisa Varoufakisa koji je nakon referenduma podnio ostavku, objavilo je grčko predsjedništvo.

Tsakalotos je diskretni ekonomist, sušta suprotnost nekonvencionalnom Varoufakisu.

U utorak će Tsakalotos prvi put zastupati svoju zemlju na sastanku ministara financija zemalja članica eurozone u Bruxellesu.

Sveučilišni profesor, 55-godišnji Euklid Tsakalotos, rođen je u Rotterdamu i školovan na britanskom sveučilištu Oxford, a od travnja je koordinator grčke pregovaračke ekipe u Bruxellesu kada je postalo jasno da na sastancima eurozone Yanis Varoufakis svojim osebujnim stilom iritira europske kolege.

Pred novim grčkim ministrom financija teška je zadaća ponovne izgradnje povjerenja između Grčke i europskih kreditora narušenog petmjesečnim pregovorima koji nisu iznjedrili sporazum za izlazak Grčke iz duboke financijske krize.

Grčke banke ostaju zatvorene u utorak i srijedu

Grčke banke ostat će zatvorene u utorak i srijedu, a dnevni limit na bankomatima ostat će 60 eura, objavio je čelnik grčke udruge banaka u ponedjeljak.

Banke u Grčkoj bile su zatvorene cijeli prošli tjedan nakon kraha pregovora o programu pomoći i trebale su se ponovno otvoriti u utorak, prije nego što su birači uvjerljivo odbacili uvjete kreditora na referendumu u nedjelju.

“Odlučili smo da banke ostanu zatvorene još dva dana, u utorak i srijedu”, rekao je Louka Katseli nakon sastanka s predstavnicima ministarstva financija i banaka.

Grčka je prošlog tjedna usvojila kontrolu prometa kapitala i naredila bankama da zatvore šaltere nakon što je Europska središnja banka (ECB) zadržala visinu ključnog programa za likvidnost ELA na važećoj razini od 89 milijardi eura pa se zemlja suočila s manjkom likvidnosti.

Ta vladina uredba istječe u ponoć i bit će zamijenjena novom.

ECB-ov odbor trebao bi se također sastati do kraja dana kako bi raspravljao o hitnom programu za likvidnost, nakon što je grčka središnja banka zatražila da se povisi njegov plafon.

ELA je trenutno jedini izvor financiranja za grčke banke a time i za grčko gospodarstvo.

U međuvremenu je istekao program međunarodnih kredita za Grčku a novi nije usvojen, pa nisu ispunjeni uvjeti ni za provedbu ELA-e.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor 7.7.2015. u 08:36