Tokio se pridružio uvođenju sankcija, Moskva optužuje za taktiku ‘Hladnog rata’

tačno.net
Autor 29.4.2014. u 07:27

Tokio se pridružio uvođenju sankcija, Moskva optužuje za taktiku ‘Hladnog rata’

Japan se pridružio mjerama SAD-a i EU protiv Rusije, uvodeći zabranu viza za 23 osobe, dok je Moskva označila uvođenje sankcija taktikom “Hladnog rata”.

“Japan izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka ruskih poteza koji krše ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, uključujući aneksiju Krima”, naveo je u saopštenju japanski šef diplomatije Fumio Kishida.

Ministarstvo vanjskih poslova Japana nije objavilo imena, funkcije ili nacionalnost 23 osobe za koje je uvelo zabranu viza.

Zvaničnik Ministarstva naveo je da je japanska lista zasnovana na kombinaciji lista osoba kojim su SAD-a i EU u ponedjeljak uvele zabranu izdavanja viza i zamrznule imovinu.

SAD i EU su treći set sankcija Rusiji uvele s obrazloženjem da postoji ruska pretnja ukrajinskom teritorijalnom integritetu i da vlasti u Moskvi nisu preduzele korake ka smanjivanju napetosti u Ukrajini.

Prema preliminarnom sporazumu vlada članica EU, odlučeno je da se zamrzne imovina i zabrani izdavanje viza za još 15 Rusa, u okviru proširenja sankcija Rusiji.

Američke sankcije obuhvatile su ljude poput šefa naftnog giganta Roznjefta,Igora Sečina, prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, te još šest visoko rangiranih zvaničnika i 17 preduzeća.

Na listi se nalazi i poslanik u parlamentu, Aleksej Puškov, otvoreni kritičar američke politike, a iako je više kongresmena tražilo od predsjednika Baracka Obame, na listi sankcioniranih nije i Gasprom.

Istovremeno, japanski premijer Shinzo Abe krenuo je u utorak na desetodnevni put u Evropu, tokom kojeg mora postići balans između podrške ostalim članicama G7 u osuđivanju Rusije i uske saradnje sa Moskvom u pronalaženju drugih izvora energije za Japan nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi od prije tri godine.

Japan se ranije pridružio osudama ruske aneksije Krima, suspendujući pregovore sa Rusijom o ublažavanju viznog režima i stavljanju na čekanje počekta pregovora o novom sporazumu o ulaganjima.

Na istoku Ukrajine i dalje je napeto, ruski separatisti drže blokiranim zgrade administracije u nekoliko gradova i manjih mjesta.

U Donjecku je došlo do sukoba proruskih separatista i proukrajinskih raspoloženog stanovništva tokom kojih je ranjeno i povrijeđeno više ljudi. Nekoliko lica je ranjeno kada je, po svemu sudeći, eksplodirala šok bomba tokom skupa podrške jedinstvenoj Ukrajini, a više osoba je zadobilo povrede glave tokom sukoba demonstranata.

Doktori se i dalje bore za život gradonačelnika Harkova Genadija Kernesa, koji teško je povređen u napadu nepoznatih lica.

Genadij Kernes je član Partije regiona svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, ali se, prema riječima kolega iz ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa, zalagao za očuvanje jedinstva zemlje.

Proruski separatisti su prije nekoliko sedmica zauzeli i državne zgrade u Harkovu, ali su ih ukrajinske snage bezbjednosti uklonile i povratile kontrolu.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 29.4.2014. u 07:27