Totalno gaženje ljudskih prava: Kina uvodi jezivu metodu represije i potencijalne kazne za neposlušne

tačno.net
Autor 24.12.2015. u 10:16

Totalno gaženje ljudskih prava: Kina uvodi jezivu metodu represije i potencijalne kazne za neposlušne

KINA ima novu metodu kontrole građana i osiguravanja poslušnosti državi. Komunistička partija tako se domislila nove metode. Naime, napravljena je aplikacija za društvene mreže pod nazivom Sesame Credit, a koja ljudima daje ocjenu koliko su dobri, odnosno poslušni građani, piše Independent.

Aplikacija povlači podatke s profila korisnika na društvenim mrežama, kao i podatke o njihovim online kupnjama.

Video s profila Extra Credits objasnio je kako aplikacija funkcionira.

“Ako primjerice na svoj profil stavite sliku pekinškog trga Tiananmen (mjesta gdje su u krvi ugušene velike demonstracije 1989.) ili pak podijelite poveznicu o kolapsu kineskog tržišta dionica, vaš će rezultat na Sesame Creditu pasti. Ukoliko pak podijelite link o tome kako državna ekonomija napreduje, vaš rezultat će rasti.”

Potencijalne kazne za neposlušne

Slično funkcionira i praćenje kupovine. Ukoliko kupite proizvode koje Partija smatra vrijednima, kao što su primjerice radne čizme, rezultat raste. No, kupite li nešto uvezeno iz Japana, bodovi se gube.

To još nije ni ono najgore. Naime, prema Extra Creditsu aplikacija će imati posljedice u stvarnom životu. Visoki rezultati donijet će beneficije korisnicima, kao što je lakše sređivanje papirologije kod dobivanja kredita ili putovanja u inozemstvo. Lošije korisnike potencijalno će se kažnjavati sporijim internetom ili onemogućavanjem zaposlenja.

Aplikacija bi trebala postati obvezna za sve građane od 2020., a navodno se Kinezi već natječu tko će imati bolji skor i stavljaju rezultate na Weibo, kineski pandan Twitteru.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 24.12.2015. u 10:16