Tramp i Bajden u neodlučnim državama, prodavci zatvaraju izloge

RSE
Autor 3.11.2020. u 09:17

Tramp i Bajden u neodlučnim državama, prodavci zatvaraju izloge

foto: CNN

Predsednik SAD Donald Tramp (Trump) i njegov demokratski rival Džo Bajden (Joe Biden) posetili su u ponedeljak nekoliko saveznih država u kojima je ishod izbora neizvestan (swing states) u nastojanju da dan uoči izbore privuku birače, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Bajden je najpre boravio u Ohaju gde se ponovo fokusirao na ključno pitanje u svojoj kampanji – kritikujući način na koji se Tramp suočio sa pandemijom korona virusa.

“Sutra imamo priliku da okončamo predsedništvo koje je podelilo ovu zemlju,” kazao je Bajden nazivajući Trampa “slabim” i “sramotom”.

On je optužio predsednika SAD za odustajanje od borbe protiv pandemije u kojoj je umrlo više od 230 hiljada Amerikanaca i milioni ostali bez posla.

Bajden (77) proveo je ostatak dana u Pensilvaniji, gde se obratio članovima sindikata i afroameričkim biračima u industrijskom gradu Pitsburgu, a potom mu se na večernjem mitingu gde su se njegove pristalice sedele u automobilima pridružila poznata pop zvezda Ledi (Lady) Gaga.

Tramp (74), započeo je pet predizbornih skupova u ponedeljak u četiri države u Sevenoj Karolini gde je odbacio rezultate različitih istraživanja koja sugerišu da zaostaje za Bajdenom upozoravajući kakav će biti predsednik njegov konkurent.

“Glas za Bajdena je glas za davanje kontrole nad vladom globalistima, komunistima, socijalistima, bogatim liberalnim licemerima koji žele da vas ućutkaju, cenzurišu, precrtraju i kazne,” kazao je Tramp.

Iako prema istraživanjima javnog mnjenja Bajden vodi na nacionalnom nivou, o ishodu izbora odlučiće takozvane kolebljive države kao što su Pensilvanija i Florida gde je razlika između dva kandidata manja.

Za pobedu je potrebno 270 elektora koji se prikupljaju u svakoj državi po principu da kandidatu koji osvoji većinu u jednoj državi pripadaju svi glasovi. (winner takes all).

Osim Severne Karoline, predviđeno je da Tramp u ponedeljak nastupi i u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu – u kojima je tesno pobedio 2016. godine – a u kojima bi sada bi prema anketama mogao da pobedi Bajden.

Tramp je nazvao istraživanja “lažnim” dodajući “pobedićemo u svakom slučaju.”

Planirano je da kampanu u ponedeljak okonča u Mičigenu nakon ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Tramp: Opasna odluka Vrhovnog suda Pensilvanije

Oba kandidata nastoje da privuku preostale birače s obzirom da je rekordnih 97 miliona njih već iskoristilo mogućnost ranijeg glasanja, poštom ili na otvorenim biralištima, prema podacima Američkog izbornog projekta (U.S. Elections Project), što je više od trećine registrovanih birača. Posmatrači ističu da to sugeriše da će izlaznost biti visoka jer je na izborima 2016. glasalo 139 miliona građana.

Rekordan broj listića u ranom glasanju uključuju milione poslate poštom zbog čega njihovo prebrojavanje u pojedinim državama može potrajati danima pa i sedmicama, što znači da pobednik možda ne bude proglašen u utorak u noć, što je ranije bilo uobičajeno.

Tramp je izazvao kontroverze jer je doveo u pitanje glasanje poštom, ističući da su podložni prevari.

Međutim, mnogi zvaničnici koji učestvuju u sprovođenju izbora dovode u pitanje njegov stav, ističući da su slučajevi izbornih neregularnosti veoma retki.

No, oni ukazuju da utvrđivanje izbornih rezultata može potrajati jer u pojedinim državama, prema zakonu, prebrojavanje glasova poslatih poštom ne počinje pre izbornog dana u utorak 3. novembra.

Tramp je izjavio u ponedeljak da će to biti “užasna stvar” ako prebrojavanje potraje danima.

“Smatram da nije fer da moramo da čekamo dugo nakon izbora,” kazao je predsednik SAD novinarima.

On je ocenio u poruci na Tviteru da je “veoma opasna” odluka Vrhovnog suda Pensilvanije da se omogući brojanje glasova koji su stigli poštom do tri dana nakon izbora u utorak.

“To će omogućiti sveopšte i nekontrolisano varanje i podriće čitav naš zakonodavni sistem. To će takođe podstaći nasilje na ulicama. Nešto se mora učiniti,” poručio je Tramp.

Kako prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom, kao nagoveštaj da bi izborni rezultat mogao da bude utvrđen na sudu, Trampova kampanja je saopštila da će se boriti protiv bilo kog pokušaja demokrata da “potkopaju utvrđene rokove za prijem i prebrojavanje gasova.”

Nacionalna garda u pripravnosti, zatvaranje izloga

Guverneri pojedinih američkih država stavili su Nacionalnu gardu u stanje pripravnosti, a pojedini prodavci su zatvorili izloge na svojim radnjama kako bi ih zaštitili u slučaju nereda tokom izbora u utorak ili nakon toga, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

U centru Vašingtona, osim na poslovnim osigurani su prozori i vrata i na vladinim zgradama koji su prekriveni šperpločom. U Njujorku su mnoge prodavnice, restorani i hoteli zabarakadirali svoje ulaze i prozore.

Slični prizori su viđeni i u Denveru, Mineapolisu i Los Anđelesu.

Američke trgovine su teško pogođene pandemijom korona virusa i protestima zbog rasne nepravde tokom leta.

Policijsko ubistvo u maju nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) podstaklo je višemesečne proteste širom zemlje, a neki od njih su doveli do pljačke i vandalizma.

Mitinzi i demonstracije se očekuju kakav god bude ishod izbora, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom pisanje američkih medija.

Aktivisti se već pripremaju da zauzmu prostor nazvan “Plaza životi Afroamerikanaca su bitni” (Black Lives Matter Plaza), koja se nalazi u neposrednoj blizini Bele kuće.

Uoči izbora, radnici instaliraju ogradu oko Bele kuće na koju se nije moguće popeti.

Gradske vlasti u Vašingtonu su obećale da će očuvati mir, a čelnici policije su saopštili da će svi njeni pripadnici biti angažovani na Dan izbora. Ulice u centralnom delu Vašingtona biće zatvorene u utorak i sredu.

RSE

RSE
Autor 3.11.2020. u 09:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija