Tramp i republikanci predstavili kobnu sliku SAD pod Bajdenom

RSE
Autor 25.8.2020. u 08:37

Tramp i republikanci predstavili kobnu sliku SAD pod Bajdenom

Predsednik SAD Donald Tramp (Trump) i republikanci su u ponedeljak, 24. avgusta, otvorili svoju nacionalnu konvenciju predstavljajući užasan portret Amerike u slučaju da demokrata Džo Bajden (Joe Biden) pobedi na predsedničkim izborima u novembru, tvrdeći da će uvesti zemlju u eru radikalnog socijalizma, prenosi Rojters (Reuters).

Tramp je postavio ton konvencije ranije tokom dana u obraćanju republikanskim delegatima u Šarlotu, u saveznoj državi Severna Karolina, pošto je formalno osigurao stranačku nominaciju za još jedan mandat i tvrdio, kako navodi Rojters, bez dokaza da demokrate pokušavaju da ukradu izbore.

Republikanci su najavili inspirativnu, pozitivnu poruku za razliku od, kako su naveli, mračne i sumorne Demokratske nacionalne konvenciju prošle nedelje, ali su prve večeri republikanske konvencije nastupili govornici koji su svoje govore začinili zloslutnim predviđanjima kako bi izgledala zemlja ako demokrate pobede.

“Oni će vas razoružati, isprazniti zatvore, zatvoriti vas u vaše kuće i pozvati MS-13 da žive pored vas”, rekao je član Predstavničkog doma Met Gec (Matt Gaetz), misleći na međunarodnu zločinačku bandu.

Četvorodnevna konvencija počela je u kritičnom trenutku za Trampa, koji u anketama zaostaje za Bajdenom, u vreme pandemije COVID-19 od koje je umrlo više od 176.000 Amerikanaca i koja je odnela milione radnih mesta i podrila status predsednika među biračima.

Tramp se tokom leta fokusirao na poruku “reda i zakona” kao odgovor na rasprostranjene proteste posle policijskog ubistva Džordža Flojda (George Floyd) i insistirao na otvaranju škola i ekonomije uprkos pandemiji. Obe poruke, ukazuje Rojters, predstavljaju pokušaj da privuče glasače iz predgrađa, posebno žene, koje su napustili Republikansku partiju u Trampovo vreme.

Donald Tramp Mlađi, najstariji predsednikov sin, u govoru na konvenciji je prikazao građanske nemire posle ubistva Flojda kao nasilne napade anarhista na mala preduzeća i rekao da demokrate neće uspeti da očuvaju bezbednost.

Prvo veče konvencije je, ocenjuje Rojters, takođe postavilo, kako izgleda, centralnu temu za naredne dane – da će Bajden i njegova kandidatkinja za potpredsednika, senatorka Kamala Haris (Harris), biti marionete radikalne levice.

Ranije tokom dana, predsednik je ponovio da će glasanje poštom – dugogodišnja praksa na američkim izborima za koju se očekuje da će biti još izraženija tokom pandemije – dovesti do raširenih izbornih prevara. Nezavisni stručnjaci za bezbednost izbora kažu da su prevare na glasanju poštom izuzetno retke u SAD.

Kao i ranije, Tramp je reakciju države na korona virus opisao u izrazito stranačkim okvirima, predstavljajući mere zatvaranja i druge korake koje su preporučili zvaničnici javnog zdravlja, kao pokušaje da utiče na glasanje u novembru.

“Oni koriste COVID za krađu izbora”, rekao je Tramp, koji je takođe naveo: “Jedini način da nam oduzmu ove izbore jeste da su ovo namešteni izbori”.

Na konvenciji su u udarnom terminu prikazivani video spotovi koji hvale Trampa za reagovanje na pandemiju, pošto su demokrate tokom velikog dela svoje konvencije napadali njegovu administraciju zbog odgovora na korona virus. Medicinski radnici i vlasnici malih preduzeća su na republikanskoj konvenciji hvalili Trampa da je spasio njihove živote i izvore primanja.

Međutim, na ranije snimljenim događaju u Beloj kući, gde je Tramp razgovarao s nekoliko zaposlenih na poslovima od suštinskog značaja, niko od učesnika nije nosio maske, što je, ukazuje Rojters, postalo stranačko pitanje uprkos preporukama epidemiologa da maske mogu usporiti širenje bolesti.

Optimizam pored mračnih upozorenja

Dve zvezde Republikanske stranke u usponu, oboje nebeli, ponudili su u ponedeljak uveče optimističan pogled Trampovog liderstva, zatvarajući prvo veče republikanske konvencije pozitivnom porukom koja je u raskoraku s mračnim upozorenjima koji su dominirala veći deo noći, navodi Asošiejtid pres (Associated Press).

Dok su drugi republikanci predviđali nacionalni “horor film” u slučaju da Tramp izgubi u novembru, jedini afroamerički republikanski senator Tim Skot (Scott) i bivša američka ambasadorka u UN Niki Hejli (Nikki Haley), čiji su roditelji poreklom iz Indije, pokušali su da privuku nove glasače povrh Trampov izborne baze.

“Bila sam smeđa devojka u crno-belom svetu”, rekla je Hejli, navodeći da se suočila s diskriminacijom, ali odbacila ideju da je “Amerika rasistička zemlja.” Takođe je povodom pokreta Crni životi su važni, rekla da je naravno “svaki crni život dragocen”.

Skot je napao Bajdena za odnos prema crnim glasačima. “Džo Bajden je rekao da ako crni čovek ne glasa za njega, on nije istinski crn. Džo Bajden je rekao da su crni ljudi monolitna zajednica”, kritikovao je Skot bivšeg potpredsednika.

Priznajući da su Afro-Amerikanci ponekad žrtve policijske brutalnost, Skot je rekao da su SAD “oduvek okrenute pravičnosti”. “Nismo sasvim tamo gde želimo da budemo… ali Bogu hvala, nismo tamo gde smo bili”, rekao je on.

Organizatori su takođe nastojali da Trampa predstave kao saosećajnu osobu, kopirajući demokrate koje su pre nedelju dana efikasno istakli Bajdenovu povezanost s biračima.

Ipak napori da se zvuči optimistički često su zasenile kobne prognoze da će Bajden uništiti Ameriku.

Republikanska konvencija je ključni trenutak za Trampa, ocenjuje AP, navodeći da dubok osećaj pesimizma vlada među biračima 10 nedelja pre izbora. Samo 23 odsto Amerikanaca misli da zemlja ide u pravom smeru, pokazuje nova anketa Asošijetid pres i NORC centra.

Tramp i niz republikanaca su, kako navodi AP, izobličili Bajdenov program, lažno optužujući demokratskog kandidata da predlaže ukidanje finansiranja policije, zabranu frekinga (hidraulično razbijanje za crpljenje nafte iz škriljca), otvaranje granica i povećanje poreza većini Amerikanaca. Pokušali su da Bajdena, kandidata političkog centra koji je izričito odbacio mnoge najliberalnije pozicije Demokratske partije, smeste na levicu.

Neki od govora prve večeri republikanske konvencije su bili unapred snimljeni, dok su drugi održani uživo u Vašingtonu.

Činjenica da su se republikanci uopšte okupili u suprotnosti je s demokratama koji su prošle nedelje održali potpuno virtuelnu konvenciju, ističe AP. Demokrate su naišle na pozitivne reakcije montažnog snimka glasanja za nominaciju Bajdena i Harisu s učešćem pripadnika različitih rasa. Republikanci su govorili iz dvorane u Šarlotu i bili su pretežno beli.

Tramp je nastojao da minimizira posledice korona virusa i jedva je u ponedeljak govorio o pandemiji, čiji je uticaj ipak bio očigledan u Kongresnom centru u Šarlotu, gde se okupilo samo 336 delegata umesto više hiljada koliko se ranije planiralo. Učesnici su isprva sedeli za odvojenim stolovima i maske su bile obavezne, ali su mnogi od njih prekršili pravila.

Za razliku od demokratske konvencije, na kojoj su učestvovala tri bivša predsednika, na republikanskoj neće biti bivšeg republikanskog predsednika Džordža Buša mlađeg (George W. Bush) koji je odbio da opet podrži Trampa.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor 25.8.2020. u 08:37