Tramp isključio mogućnost povlačenja SAD iz Avganistana

tačno.net
Autor 22.8.2017. u 09:38

Tramp isključio mogućnost povlačenja SAD iz Avganistana

Američki predsednik Donald Tramp isključio je mogućnost povlačenja SAD iz Avganistana.

Tramp je to rekao predstavljajući novu američku strategiju za Avganistan, u govoru u vojnoj bazi Fort Majer jugozapadno od Vašingtona. On, međutim, nije naveo broj eventualnih dodatnih vojnika niti je govorio o vremenskim rokovima, rekavši da će njegova strategija biti zasnovana na uslovima na terenu.

„Noseći stub naše nove strategije je prelaz sa pristupa koji se zasnivao na vremenskim rokovima, na onaj koji je zasnovan na uslovima. Rekao sam mnogo puta koliko bi bilo kontraproduktivno za SAD da unapred objave datume početka ili okončanja naših vojnih opcija. Nećemo govoriti o broju trupa ili o planovima budućih vojnih aktivnosti. Uslovi na terenu, a ne proizvoljni rokovi, biće ono na čemu će se naša strategija od sada zasnivati.“

Tramp je, predstavljajući novu strategiju za Avaganistan, takođe upozorio susedni Pakistan da ne pruža utočište talibanskim pobunjenicima.

“Pakistan će imati koristi ako sarađuje s nama u Avganistanu ali će i mnogo izgubiti ako nastavi da pruža utočište teroristima. To mora odmah da se promeni”, rekao je Tramp.

Američki predsednik je takođe ostavio mogućnost dijaloga sa pojedinim grupama pobunjenika u Avganistanu.

“Možda će u jednom trenutku biti moguće ostvariti politički dijalog sa jednim delom talibanskih pobunjenika u Avganistanu”, rekao je Tramp.

„Zaključio sam da su bezbednosne pretnje sa kojima se suočavamo u Avganistanu i širem regionu ogromne. U Avganistanu i Pakistanu danas je aktivno 20 organizacija koje SAD smatraju za terorističke. To je najveća koncentracija u bilo kom regionu na svetu. Pakistan često pruža utočište onima koji izazivaju haos, nasilje i teror. Pretnja je veća utoliko što su Pakistan i Indija nuklearne sile, čiji napeti odnosni prete da prerastu u konflikt.“

Tramp se pre dolaska u Belu kuću zalagao za povlačenje iz Avganistana. “Moj prvobitni instinkt bio je povlačenje ali se drugačije odluke donose kada ste u Ovalnom kabinetu”, rekao je Tramp kasno sinoć.

U Avganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika posle povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Pentagon je pre nekoliko meseci razmatrao plan o slanju oko 3.800 dodatnih vojnika u cilju jačanja avganistanske vojske, koja ne može da se izbori s pobunom talibana.

Pre Trampovog govora, šef amerčke diplomatije Reks Tilerson je održao sastanak s ministrima spoljnih poslova Avganistana, Pakistana i Indije.

Tilerson je razgovarao s kolegama iz te tri zemlje o mogućnostima njihove saradnje sa SAD na novoj regionalnoj strategiji u cilju stabilizacije južne Azije

SAD su započele intervenciju u Avganistanu 7. oktobra 2001. godine, kao odgovor na terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra, u cilju smenjivanja talibana s vlasti i uništenja terorističke organizacije Al Kaida, odgovorne za te napade.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 22.8.2017. u 09:38