Tramp: Postignut dogovor o deblokadi vlade

tačno.net
Autor 26.1.2019. u 09:09

Tramp: Postignut dogovor o deblokadi vlade

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp saopštio je da je postignut dogovor o privremenom ukidanju blokade finansiranja federalne administracije na tri sedmice do 15. februara.

“Veoma sam ponosan da saopštim danas da smo postigli sporazum da okončamo blokadu federalne vlade. Uskoro će potpisati sporazum o otvaranju naše vlade na tri sedmice do 15. februara, kako bih osigurao da zaposleni što pre prime zaostale plate”, kazao je Tramp u Beloj kući.

On je pozvao lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela da odmah stavi ovaj predlog na glasanje. O njemu treba da se izjasni i Predstavnički dom, u kome većinu imaju demokrate.

Tramp je izjavio da će odbor sastavljen od kongresmena iz obe stranke početi da razmatra njegov zahtev za bezbednost granice.

On je izrazio uverenje da je moguć veliki, sveobuhvatni sporazum uz zajednički angažman demokrata i republikanaca.

Tramp je istakao da će bez dodatnih novčanih sredstava SAD možda biti prinuđene da puste pritvorene imigrante i omoguće im integraciju u društvo.

Po njegovim rečima, SAD-u nije potreban granični zid od betona dug dve hiljade milja od jednog do drugog mora.

“Nikada nismo to predložili. Nikada to nismo tražili jer na granici imamo barijere gde su prirodne strukture tako dobre kao bilo šta što bismo mogli izgraditi. Naše predložene strukture za gradnju biće unapred utvrđene na veoma rizičnim lokacijama, koje je utvrdila granična patrola kako bi se zaustavio ilegalan protok ljudi i droge”, kazao je američki predsednik.

Po njegovim rečima, zid za čiju se gradnju zalaže, nije “srednjevekovni” i ne bi trebalo da izaziva kontroverze jer sprečava ulazak droge i kriminalaca u SAD.

On je upozorio da može ponovo blokirati vladu ukoliko se ne postigne “pravičan sporazum”.

“Vašington post” objavio je ranije da više hiljada radnika poreske uprave nisu došli na posao zbog finansijske blokade.

Takođe, u petak 25. januara ranije na njujorškom aerodromu “Lagvardija” obustavljeni su letovi zbog manjka radnika u kontroli leta usled delimične blokade državnih institucija.

Najduža blokada (shutdown) u američkoj istoriji dovela je do privremene obustave rada četvrtine agencija od 22. decembra, odnosno 800 hiljada zaposlenih koji su poslati na neplaćeni odmor ili rade bez plate.

RSE

tačno.net
Autor 26.1.2019. u 09:09