Trampova nagrada Poljskoj od hiljadu vojnika

tačno.net
Autor 14.6.2019. u 08:44

Trampova nagrada Poljskoj od hiljadu vojnika

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) “nagradio” je Poljsku odlukom o slanju dodatnih 1.000 američkih vojnika u tu istočnoevropsku članicu NATO-a koja je podržala njegove zahtjeve o povećanju ulaganja u odbranu, ali nije pristao da uspostavi stalno američko vojno prisustvo koje je Varšava tražila zbog straha od mogućeg povećanja ruskih teritorijalnih ambicija, pišu svjetski mediji.

Sigurnost i njeni komercijalni elementi

Sjedinjene Države i Poljska su najavile da će povećati vojnu saradnju kako bi se suočili s prijetnjom ruske teritorijalne agresije, piše Jurornjuz (Euronews) ističući kako je prema novom sporazumu Donald Tramp najavio slanje dodatnog kontigenta u Poljsku, pod uvjetom da ova evropska zemlja finansira izgradnju nove vojne baze.

“Prvi put u Evropi od Drugog svjetskog rata imamo teritorijalnu aneksiju, odnosno Rusija je efektivno aneksirala dio druge zemlje u Evropi. To je odmah pored Poljske, u kojoj ima preko milion Ukrajinaca čije je iseljenje iz zemlje posljedica ruske politike”, izjavio je za televizijski kanal Juronjuz Marsin Zaborovski (Marcin Zaborowski) iz Centra za analizu evropskih politika u Varšavi.

Zabrovski je također komentarisao moguću kupovinu borbenih aviona Lokhid Martina (Lockheed Martin) F-35 iz Vašingtona koju razmatra poljski predsjednik Andržej Duda (Andrzej), rekavši da time Poljska, čija je politika nabavke u ovom trenutku “neuravnotežena”, rizikuje vrijeđanje partnea u Europskoj uniji koji Poljskoj pružaju kohezijske fondove.

“Izgleda da strateški savez koji Poljska sada sklapa sa SAD ima komercijalni element. Želiš biti saveznik Sjedinjenih Država, moraš kupiti američko, to je način na koji to ide”, rekao je Zabrovski.

Lice Rusije

Uprkos razvijanju sigurnosnog i ekonomskog partnerstva SAD i Poljske, predsjednici dvaju država imaju različita mišljenja oko namjera Rusije prema ovoj istočnoevropskoj zemlji, piše agencija Asošijejted pres (Associated press).

“Želimo da Rusija bude naš prijatelj, ali nažalost, Rusija ponovo pokazuje svoje veoma ružno i neprijatno imperijalističko lice”, rekao je Duda – ukazujući na ruske napade na Gruziju 2008. i Ukrajinu 2014. godine – na pres konferenciji u Bijeloj kući, gdje je s Trampom govorio o detaljima vojnog ugovora između dvije države.

Poljska ima historiju sukoba s Moskvom, ističe agencija i dodaje da s druge strane, Tramp “ima historiju da popušta Rusiji”, te se činilo da on umanjuje zabrinutost Dude. “Nadam se da će Poljska imati odlične odnose s Rusijom. Nadam se da ćemo i mi imati odlične odnose s Rusijom, i usput, s Kinom i mnogim drugim zemljama”, rekao je Tramp.

Poljski lider se nadao da će u svoju zemlju prebaciti stalnu američku bazu za koju se govorilo da bi se mogla zvati “Fort Tramp”, ali sporazum koji je objavljen u srijedu uključuje samo slanje dodatnih 1.000 vojnika i eskadrile Riper (Reaper) dronova za obavještajne svrhe, navodi Asošijejted pres, podsjećajući kako oko 4.500 američkih trupa rotira u i van Poljske.

SAD su nastavile da povećavaju svoju vojnu aktivnost u Evropi u saradnji sa saveznicima NATO-a nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krim 2014. To uključuje stacioniranje četiri multinacionalne bojne u čiji sastav ulaze Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija, koje predvode SAD, Britanija, Kanada i Njemačka. Povećanje američkih snaga u regionu također odražava američku novu strategiju nacionalne odbrane kojom se kao najviši prioritet naglašava konkurencija s Kinom i Rusijom, zaključuje Asošijejted pres.

Poštivanje Osnivačkog akta

Rotacija američkih trupa u Poljskoj je dio programa koji je uspostavila Obamina administracija da pojača saveznike u Evropi na istočnom krilu poslije ruske aneksije Krimskog poluostrva 2014., objašnjava Vašington post (The Washington Post) i dodaje da se snage iz drugih članica NATO rotiraju u tri baltičke države, dok se američke snage rotiraju u Poljskoj.

SAD i Rusija su 1997. postigle politički sporazum Osnivački akt o uzajamnim odnosima, saradnji i sigurnosti prema kojem će u predvidivoj budućnost NATO preduzeti korake da osigura da se trupe mogu pojačati u članicama u sukobu i izbjegne trajno stacioniranje dodatnih borbenih trupa u tim zemljama.

Viši zvaničnik administracije je rekao da sporazum s Poljskom poštuje Osnivački akt, dodajući da je to više politički sporazum nego ugovor, navodi list.

SAD postavljaju raketnu odbrambenu instalaciju u Poljskoj, ukazuje Vašington post ističući da se u izvještaju revizorskog tijela američkog Kongresa navodi se da bi sistem trebalo da bude završen u maju 2020. godine, mada je prvobitno planirao da bude gotov u decembru 2018.

Nagrada Poljacima, kazna Nijemcima

Trampova administracija se u posljednjih nekoliko mjeseci uglavnom fokusirala na stratešku prijetnju Kine, ali američki predsjednik signalizira da drži barem jedno oko na Rusiji, jedinoj drugoj zemlji za koju Pentagon vjeruje da bi mogla predstavljati egzistencijalnu prijetnju Sjedinjenim Državama, piše Forin polisi (The Foreign policy).

Neki stručnjaci kažu da je povećanje broja vojnika najmanje odgovor na bilo kakvu rusku prijetnju, a da je više riječ o nagrađivanju Poljske za njenu posvećenost sigurnosti i ispunjenju za Trampa ključne stavke kada je u pitanju NATO, ukazuje Forin polisi. Poljska je jedna od samo osam zemalja članica NATO-a koje ispunjavaju obavezu saveza da potroši dva posto BDP-a na odbranu, navodi se u tekstu i dodaje kako je Tramp, još u vrijeme predsjedničke kampanje, oštro kritikovao članice NATO-a, posebno Njemačku, da ne troše dovoljno na sigurnost.

“Trampova najava o povećanju broja vojnika je jasna politička poruka drugim članicama NATO-a koje nisu usklađene s administracijom, na primjer Berlinu”, rekao je Džefri Mankof (Jeffrey Mankoff), zamjenik direktora programa Rusija i Evroazija u Centru za strateške i međunarodne studije. On je napomenuo da će, pored signaliziranja političke podrške, s povećanim prisustvom SAD u Poljskoj doći i ekonomska investicija u istočnoevropsku zemlju. “U osnovi Tramp pokušava da nagradi Poljake, kazni Nijemce, a Rusi su na neki način gotovo slučajni”, rekao je on.

Dodatno prisustvo vojnika je daleko od uspostavljanja stalne vojne baze SAD-a u Poljskoj, prijedloga pod nadimkom “Fort Trump” koji je prošle godine “propušten”, nakon što su kritičari tvrdili da će to nepotrebno izazivati Rusiju.

Međutim, još uvijek je jasan signal da je Vašington posvećen tome da zadrži Moskvu pod kontrolom, budući da Rusija nastavlja graditi snage na ukrajinskom krimskom poluostrvu, ukazuje Forin polisi citirajući Mankofa na kraju teksta: “Danas 1.000, sutra još 1.000, a u nekom trenutku niz put imamo Fort Tramp”.

Trampov zagrljaj nacionalističkom talasu 

U svom najnovijem zagrljaju s evropskim nacionalističkim talasom, Tramp je u srijedu stajao rame uz rame s poljskim predsjednikom Dudom, braneći kritike o varšavskoj demokratiji te je na travnjaku ispred Bijele kuće posmatrao spektakularno nadlijetanje borbenog aviona F-35 kojeg Poljaci namjeravaju kupiti. Prelet iznad Vašingtona bio je znak podrške za Dudu, kojeg su neki evropski lideri izopštili zbog njegovih odluka koje se smatraju antidemokratskim, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Tramp je imao samo riječi hvale za svog poljskog kolegu i njegovu vladu uprkos kritikama da je zloupotrijebio svoje ovlasti kako bi narušio rad demokratskih institucija izgrađenih nakon pada komunizma, između ostalog i da je htio preuzeti kontrolu nad radom Vrhovnog suda. “Nisam zabrinut”, rekao je Tramp dodavši da Dudu dobro poznaje i da se on i rukovodstvo Poljske neće povući, prenio je njujorški list dodavši kako je i poljski predsjednik odbacio kritike na račun njegove vlade, rekavši da “nema problema s demokratijom u Poljskoj” i da je “sve odlično”.

Scena je podsjećala na prošlomjesečni sastanak Trampa s Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske čiji je autoritarni trend također kritikovan širom Evrope. Tramp je, podsjeća Njujork tajms, pohvalio Orbana, kao “visoko poštovanog” lidera koji je “obavio ogroman posao”.

Dok američki i poljski zvaničnici još uvijek razmatraju ideju o stalnoj bazi, koja će najvjerojatnije zahtijevati odobrenje Kongresa, oni su radili na jačanju svog vojnog partnerstva na druge načine. Međutim, Džulijan Smit (Julianne Smith), bivša savjetnica potpredsjednika Džozefa Bajdena (Joseph R. Biden), kaže da je slanje samo 1.000 vojnika veliko razočarenje za vladu predsjednika Dude.

“Čak i za zemlju kao što je Poljska koja je učinila sve što je moguće da uspostavi prijateljski i konstruktivan odnos s Trampom, uključujući kupovinu F-35, poruka od Trampa je jasna: Sjedinjene Države nisu voljne učiniti više za vašu sigurnost. Snalazite se sami”, rekla je Smit.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 14.6.2019. u 08:44