Trampova predizborna upozorenja o ‘ljevičarskom nasilju’

tačno.net
Autor 30.8.2018. u 09:31

Trampova predizborna upozorenja o ‘ljevičarskom nasilju’

Američki predsjednik Donald Tramp se bori protiv negativnog publiciteta nakon što su njegov bivši advokat i bivši šef izborne kampanje proglašeni krivim ranije ovog mjeseca, pišu svjetski mediji koji njegovo upozorenje kršćanskim skupinama o mogućem “ljevičarskom nasilje” nakon izbora gledaju kao na eskalaciju retorike.

“Ljevičarsko nasilje” ako demokrate pobjede

Američki predsjednik upozorio je kako će se njegova politika “nasilno” preokrenuti ako demokrati osvoje izbore za Kongres u novembru, piše BBC, pa je vođama evanđelista rekao da je glasanje “referendum” o slobodi govora i vjere, te da su sloboda govora i religija pod prijetnjom “nasilnih ljudi”.

Pozvao je konzervativne kršćanske skupine za pomoć, rekavši da su jedan glas daleko od toga da “sve izgube”.

BBC ocjenjuje da su kongresni izbori posmatrani kao test predsjedničke popularnosti.

“Tramp se bori protiv negativnog publiciteta nakon što su njegov bivši advokat i bivši šef izborne kampanje osuđeni ranije ovog mjeseca,” piše u tekstu BBC-ja, u kojem se pojašnjava da je zvučni zapis sa Trampovog sastanka iza zatvorenih vrata s vođama evađelista u Bijeloj kući procurio američkim medijima.

“To nije pitanje o sviđanju ili ne sviđanju, to je pitanje koje će preokrenuti sve što smo učinili i oni će to učiniti brzo i nasilno. Nasilje postoji. Ako pogledate Antifa – to su nasilni ljudi,“ rekao je Tramp.

BBC traži odgovor i na pitanje – šta je na kocki na kongresnim izborima?

“Ovdje nije riječ o reizboru predsjednika Donalda Trampa, ali njegova mogućnost vladanja u naredne i posljednje dvije godine njegova mandata ovisit će o rezultatu 6. novembra. Republikanci trenutno vladaju u oba doma kongresa i u Bijeloj kući, međutim neki demokrati predviđaju “plavi val”.”

Raspirivanje podjela

Bezobzirno upozorenje – za oko 100 predsjednikovih najtvrđih pristaša u evanđeoskoj zajednici – bio je najnoviji primjer Trampovog pokušaja da iskoristi spektar nasilja u rukama njegovih političkih protivnika i da raspiri plamen kulturoloških podjela u zemlji, piše Njujork tajms (The New York Times).

Njujorški list prenosi i da je Tramp upoznao vodstvo evanđelista da se njegova konzervativna baza neće pojaviti na izborima u velikom broju za republikanske kandidate za kongres jer on sam nije na glasačkom listiću za izbore u novembru.

“Novinari su mogli čuti kratke primjedbe koje je Tramp u ponedjeljak navečer uputio skupini propovjednika i pastora. U tim je komentarima govorio o vjerskoj slobodi, pobačaju i nezaposlenosti mladih. Napomenuo je citat Džona Adamsa (John Adams) urezan u kamin u sobi: “Molim nebesa da daju najbolje blagoslove ovoj kući”,” navodi NYT, te dodaje:

“Da, kada su novinari i televizijske kamere napustile prostoriju, predsjednik se okrenuo pragmatičnijim pitanjima, uključujući i kako vođe evanđelista mogu koristiti svoje propovjedaonice kako bi republikancima pomogli da pobijede na kongresnim izborima.”

“Od vas samo tražim da budete sigurni da će svi vaši ljudi glasati,” rekao je Tramp. “Jer ako to ne urade – to je 6. novembra – ako ne glasaju, imat ćemo dvije bijedne godine i imat ćemo, iskreno, vrlo teško razdoblje jer nakon toga će biti samo jedan izbor – vi ste samo jedan izbor daleko od gubitka svega što imate.”

Eskalacija retorike

Vošington post (Washington Post) navodi da Trampovi komentari, koji predstavljaju eskalaciju njegove retorike, dolaze usred produbljivanja istrage njegovih saradnika, kao i borbe za kongresne izbore koja ulazi u ključne posljednje mjesece.

Post podsjeća da su se “Antifa” ili antifašisti našli na naslovnicama kada su prošle godine na protestima navodno napali drugu grupu demonstranata u Berkliju.

WP i dodaje da je na večeri sa vjerskim liderima, kada je govorio o izborima u novembru Tramp govorio o užasnim uslovima.

“Tokom kampanje 2016. godine, sam je Tramp podsticao nasilje u primjedbama na nekim njegovim skupovima. Nakon što je jedan demonstrant prekinuo njegov govor u Las Vegasu u februaru 2016., Tramp je rekao: “Želio bih da ga udarim u lice, kažem vam“,” podsjeća vošingtonski dnevnik.

Post ističe i da je Tramp na istom sastanku pogrešno tvrdio da je završio sa amandmanom Džonson, koji je hrišćanskim liderima opisao kao “katastrofu za vas”.

„Ova odredba zabranjuje vjerskim institucijama i drugim organizacijama oslobođenim od plaćanja poreza da podržavaju političke kandidate. Ukidanje Džonsonovog amandmana nije bio dio prošlogodišnjeg republikanskog Zakona o porezu. Iako je Tramp potpisao izvršnu naredbu u cilju olakšavanja crkvama da učestvuju u politici, potrebna je odluka Kongresa kojom se ukida ta odredba“.

“Crveni talas“

Antifa – slobodna koalicija antifašističkih grupa koja redovno organizuje proteste protiv bijelih supremacista i neonacista – pojavila se kao korisno sredstvo za plašenje koje koriste dijelovi američke desnice, navodi CNN.

“Na video snimku koji je prošle godine objavilo Nacionalno udruženja za oružje (NRA), grupa koja se bori za upotrebu oružja koristila je snimke sa uličnih protesta i povremenog nasilja pripadnika Antifa kako bi ustvrdila da američka ljevica pokušava da “maltretira i teroriše poštovaoce zakona,“ tvrdi CNN i dodaje da je Tramp ranije Antifu povezivao sa nasiljem na demonstracijama u Šarlotsvilu prošle godine u kojima je bijelac supremacist ubio protivnika ljevičara i povrijedio 19 drugih učesnika.

CNN podsjeća da su evanđelisti pružili solidnu podršku Trampu, čak i usred skandala u vezi s navodnim seksualnim aferama.

“Tramp će morati da održi tu podršku ako se nada da će pomoći republikancima da ostanu na vlasti na Kapitol Hillu ili da ponovo dobiju izbore 2020. godine,“ ocjenjuje CNN i dodaje:

“Bilješke iz zapisnika sa sastanka ponudile su strašniju sliku o predstojećem glasanju od one koju Tramp javno pokazuje. On često trubi o predstojećem “crvenom talasu” republikanskih pobjeda, i sugeriše da su demokrate spremne da iskoriste podjele koje izaziva i ponovo preuzmu Predstavnički Dom ili Senat. Tramp nije spomenuo “crveni talas” u ponedjeljak, a umjesto toga je priznao da kongresni izbori često predstavljaju izazov za izlaznost za nove predsjednike.“

“Antifa“ protesti

Britanski Gardijan (The Guardian) navodi da mnoge desničarske grupe koje organizacije iz koalicije „Antifa“ prozivaju na protestima, sebe opisuju kao fašiste.

“Ali taktika neposrednog uličnog protesta i fizičkog sukoba je kontroverzna među mnogim Amerikancima, demokratama i republikancima. Protesti koalicije Antifa postali su omiljena tema za republikance koji su željeli da skrenu pažnju sa aktivnosti nasilnih bijelih supremacističkih ekstremista koji su Trampovo predsjedavanje doživjeli kao pobjedu i koji se javno zalažu za naciju koju čine samo bijelci.“

List takođe podsjeća na demonstracije u Šarlotsvilu prošlog avgusta, gdje su bijeli supremacisti napali stanovnike Afroamerikance.

Gardijan podsjeća da su lokalni stanovnici koji su se pojavili da protestuju protiv bijelih supremacista i koji su se našli kao meta nasilja dok su policajci samo stajali imali drugačije mišljenje.

“Antifa mi je u subotu dva puta spasila život,” izjavio je za Slate velečasni Sit Visplvej(Rev. Seth Wispelway), lokalni svećenik iz Šarlotsvila, u kontekstu nasilja prošlog avgusta.

RSE

tačno.net
Autor 30.8.2018. u 09:31