Treća noć nemira u Mineapolisu

RSE
Autor 29.5.2020. u 09:47

Treća noć nemira u Mineapolisu

Foto: Reuters

Mirni protesti u Mineapolisu pretvorili su se u pljačke, paljenje i vandalizam treću noć uzastopno zbog smrti jednog Afroamerikanca, koji je, kako se vidi na video-snimku, preminuo dok mu je policajac bijelac koljenom pritiskao vrat, javlja Rojters.

Tokom novih nemira u najvećem gradu američke države Minesote nije bilo veće intervencije snaga reda iako je guverner Tim Volc naredio aktiviranje Nacionalne garde da bi se ponovo uspostavio red poslije prva dva dana nasilja.

Protesti su počeli poslije hapšenja i smrti Džordža Flojda /46/.

Epicentar novih protesta bila je oblast u blizini Treće policijske stanice, ali snage reda nisu bile aktivne kao prethodnih dana.

Sa zgrade policijske zgrade ispaljeni su suzavac i gumeni meci, ali su se demonstranti kasnije ponovo okupili i direktno napali objekat. Demonstranti su se kasnije popeli na krov.

Zapaljeni su jedan automobil i najmanje dvije druge zgrade u blizini, a drugu noć zaredom opljačkana je obližnja radnja “Target”.

Vatrogasna brigada objavila je da je prethodne noći zapaljeno 16 objekata. Za sada u oblasti policijske stanice nema pripadnika Nacionalne garde, niti su oni bili vidljivi tokom mirnog dnevnog protesta i marša kroz centar Mineapolisa.

Predsjednik Donald Tramp napisao je na “Tviteru” da će poslati Nacionalnu gardu da “obavi posao kako treba” ukoliko gradonačelnik Džejkob Frej ne može da dovede stvari pod kontrolu.

“Ako se desi bilo kakva teškoća, mi ćemo preuzeti kontrolu, a kada počnu pljačke, počinje i pucnjava”, napisao je Tramp kasno sinoć.

Zvaničnici lokalnih, državnih i federalnih bezbjednosnih službi apelovali su juče za smirivanje rasnih tenzija izazvanih Flojdovom smrću i pozvali na zadovoljenje pravde.

RSE

RSE
Autor 29.5.2020. u 09:47