Tri decenije od oslobađanja Nelsona Mandele iz zatvora

tačno.net
Autor 12.2.2020. u 09:49

Tri decenije od oslobađanja Nelsona Mandele iz zatvora

foto: EPA

Nelson Mandela je pomogao u tranziciji Južne Afrike od krvoprolića i previranja do demokratije.

Južnoafrički građani su se prisjetili lidera Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Nelsona Mandele tako što su obilježili 30 godina otkako je pušten iz zatvora u kojem je proveo prethodnih 27 godina, javila je Anadolija.

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa prisjetio se kako se, prije 30 godina, skupila masa ljudi da dočeka Mandelu, nakon oslobađanja iz zatvora.

“Narod je slavio s velikim entuzijazmom, ne samo zato što je, nakon 27 godina, veliki vođa našeg naroda bio među nama, već zato što je njegovo puštanje bilo odlučujući trenutak u našem daljnjem koraku ka demokratiji”, rekao je Ramaphosa u obraćanju naciji.

Borba protiv segregacijskih zakona

Ramaphosa je rekao da Južnoafrikanci obilježavaju radosnu godišnjicu oslobađanja Mandele, dijele zajednički cilj ravnopravne, pravedne i prosperitetne Južne Afrike, gdje svi imaju poboljšanu kvalitetu života.

Kazao je da se sjeća jedne izjave Mandele kada je pušten 11. februara 1990. godine, pozivajući na jedinstvo svih Južnoafrikanaca, bez obzira na rasu.

“Od mnogih stvari koje je rekao dok je tog dana stajao na balkonu Gradske kuće u Cape Townu, postoji jedna izjava koja je ostala urezana u sjećanje svih ovih godina: ‘Potreba za ujedinjavanjem naroda naše zemlje je jednako važna sada, kao i uvijek do sada'”, rekao je Ramaphosa.

Kazao je da je Mandelina izjava tada bila istinita i da ostaje takva i tri decenije kasnije.

Rođen 1918. godine, Mandela je već kao mladić postao aktivan u borbi protiv segregacijskih zakona poznatijih kao apartheid.

Dvadeset godina bio je voditelj mirne, nenasilne kampanje i otpora prema tadašnjoj vladi Južnoafričke Republike.

Pridružio se Afričkom nacionalnom kongresu 1962. godine u otporu prema apartheidu.

Organizovao je vojno krilo ANC-a i počeo kampanju sabotaža, ali prije nego što se ona intenzivirala Mandela i njegovi drugovi su uhapšeni, a poslije osuđeni na doživotni zatvor.

U zatvoru proveo 27 godina

Iako je u zatvoru bio izolovan i marginaliziran, njegova dugogodišnja robija postala je simbol borbe protiv apartheida, a vlada Južne Afrike bila je pod pritiskom da ga pusti na slobodu.

Godine 1990. Mandela je oslobođen i s tadašnjim južnoafričkim predsjednikom započeo je pregovore sa ciljem mirnog okončanja apartheida i prijenosa vlasti na predstavnike većine stanovništva.

Za te su napore Mandela i tadašnji predsjednik države Frederik Willem de Klerk 1993. dobili Nobelovu nagradu za mir.

Godine 1994. ANC je pobijedio na izborima i Mandela je postao prvi tamnoputi predsjednik Južne Afrike, a tu dužnost obavljao je do 1999. godine.

Iako je njegov mandat bio obilježen dramatičnim porastom stope kriminala i epidemijom HIV-a, mnogi hvale njegovu politiku nacionalnog pomirenja i vjernost demokratskim institucijama.

Nelson Mendela je omiljena ličnost širom svijeta, simbol pomirenja iz države sa brutalnom historijom rasizma.

Mendela, koji u Južnoj Africi bio poznat po plemenskom imenu Madiba, nakon 27-godišnjeg zatočeništva je pomogao u tranziciji Južne Afrike od krvoprolića i previranja do demokratije.

Preminuo je u decembru 2013. godine u 95. godini.

balkans.aljazeera.net

 

tačno.net
Autor 12.2.2020. u 09:49