Trijumf Rohanija: Iranci slave svoga novog predsjednika

tačno.net
Autor 16.6.2013. u 19:16

Trijumf Rohanija: Iranci slave svoga novog predsjednika

Opušteni slave Iranci na ulicama Teherana, inostranstvo čestita: U novog predsjednika, umjerenog Hassana Rohanija polažu se velike nade. Rezultat izbora je jasno ne ekstremnim konzervativcima u zemlji.

By: Raniah Salloum, Teheran
Preveo: Ešref Zaimbegović

Muškarci i žene plešu opušteni, zajedno i nasred ulice, uz iransku pop muziku. Ustvari to je u Islamskoj Republici zabranjeno. Ipak u ovu subotnju večer proslavljanje nema ograničenja. Desetine hiljada Iranaca slave u glavnom gradu svoga novoga  predsjednika.

 „Živio Rohani“, skandiraju mnogi. „Moj glas se broji!“ viču drugi u nabacivanju na izbore 2009. i „Mussawi, vratili smo tvoje glasove!“

Na posljednjim predsjedničkim izborima 2009. mnogi su podržavali reformatora Hosseina Mussawija. Ipak nadmoćno je pobjedio Mahmud Ahmadinedžad. Mnogi Iranci su osjetili izbornu krađu. Stotine hiljada su izašle na ulice. Njihove demonstracije su snage bezbjednosti ugušile u krvi.

Izbori 2013. su sada pravi kontra primjer. Upkos gorkog iskustva iz 2009. mnogi Iranci se nisu dali obeshrabriti i izašli su na birališta.

Umjereni Hassan Rohani pobjedio je na izborima u prvom krugu sa 50,7%, praćen Mohammedom-Bagher Ghalibafom sa 16,6%. Time dva umjerena kandidata nose dvije trećine svih datih glasova. Said Džalili, ultra konzervativac i aktuelni pregovarač u atomskim pitanjima dobio je samo 11% glasova.

Za ultra konzervativne kandidate iz aparata sigurnosti rezultat je zvučna pljuska. Rezultat podcrtava da predsjednik Mahmud Ahmadinedžad nije samo na međunarodnoj pozornici vodio Iran u izolaciju. Njegov kurs imao je i među stanovništvom samo još malu podršku.

 “Hvala bogu da racionalnost i umjerenost opet sijaju iznad Irana”, rekao je Rohani na državnoj TV nakon pobjede. “Ovo je pobjeda mudrosti, umjerenosti i angažovanosti nad ekstremizmom.”

Čestitke Irancima dolaze i iz inostranstva. “Čestitamo Irancima za njihovo učešće u političkom procesu i za odvažnost da svojim glasovima utiču na rezultat”, stoji u izjavi Bijele kuće.

“Nadamo se da će iranska vlada slijediti želje iranskog naroda i donositi odgovorne odluke koje omogućuju bolju budućnost za sve Irance”, kazao je američki ministar vanjskih poslova John Kerry.

Generalni sekretar UN Ban Ki Moon kazao je da se nada da će Iran regionalno i internacionalno igrati “konstruktivnu ulogu”. Pokazao se “zadovoljnim” zbog visokog učešća na izborima – prema zvaničnim podacima 72,7%.

Iranci se nadaju da će im Rohani obezbjediti više slobode

Od Rohanija se mnogo očekuje. Doduše predsjednik u Iranu ne može provesti značajne promjene. U političkom sistemu ima podređenu ulogu. Najznačajniji čovjek u državi jeste i ostaje vođa revolucije ajatolah Ali Chamenei. Međutim jasan mandat koji je Rohani dobio od naroda daju mu jaku poziciju.

Unutrašnjopolitički Iranci se nadaju da će im Rohani obezbjediti više sloboda i mogućnosti kao što je prije Ahmadinedžada bilo pod predsjednikom Mohammedom Chatamijem, kome je Rohani blizak.

Za vrijeme osmogodišnjeg predsjednikovanja Ahmadinedžada politička klima u Iranu  je postajala sve represivnija. Civilno društvo koje je pod Chatamijem procvjetalo bilo je ponovo potiskivano, mnoge nevladine organizacije, časopisi i novine su ugašene. Na ulicama su kontrolori morala zaustavljali mlade Irance i Iranke i ispitivali jesu li propisno odjeveni.

U izbornoj kampanji Rohani je nagovjestio da hoće da prevlada razdor među pristalicama protesta 2009. i establišmentom. Izjasnio se za to da se od 2009. uhapšeni politički zatvorenici puste na slobodu.

I vanjskopolitički želi Rohani dati pomirljive tonove. On bi mogao izmjeniti atmosferu u kojoj se odvijaju pregovori oko iranskog atomskog programa.

Pod Ahmadinedžadom Iran je otišao na kurs konfrontacije. Dijalog sa njegovim pregovaračem Saidom Džalilijem jedva da je bio moguć. Zapadni diplomati su se izrugivali i pričali da Džalili radije satima referira o svome doktorskom radu o islamskoj vanjskoj politici i svojim iskustvima borca u iransko – iračkom ratu nego o nuklearnom dosijeu.

Rohani se čvrsto drži principa da Iran ima pravo na civilni atomski program ali se pokazao spreman za pregovore da bi ostvario ublažavanje tvrdih  gospodarskih sankcija.

spiegel.de

 

tačno.net
Autor 16.6.2013. u 19:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija