Trka u naoružanju na Balkanu?

tačno.net
Autor 22.1.2016. u 10:54

Trka u naoružanju na Balkanu?

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u okviru ciklusa „Zapadni Balkan i EU“ organizira okrugli sto sa naslovom Trka u naoružanju na Balkanu? koji će se održati u četvrtak, 28.januara/siječnja 2016.godine u 16.00 sati u hotelu »Lev«, 13.sprat, dvorana Grad, Vošnjakova 1, Ljubljana.

Najave Hrvatske i Srbije o naoružavanju suvremenim raketnim sistemima odnosno sa balističkim raketama snažno odjekuje u regiji Zapadnog Balkana. Regija je idealan teren za konfrontaciju velesila. Nije tajna, da za najavljenim naoružavanjem Hrvatske i Srbije stoje SAD i Rusija. Pored političkih napetosti, posrnulog gospodarstva i enormne nezaposlenosti te intenziviranja izbjegličke/migrantske krize, najave naoružavanja pojedinih država probuđuju strah u regiji. Posebno zbog toga, jer su se potpisom Daytonskoga mirovnog sporazuma države u regiji obavezale, da neće sudjelovati u trci u naoružavanju i ograničile su broj vojnih efektiva, koje redovno kontroliraju predstavnici država potpisnica Daytonskog sporazuma. Opravdanim se postavlja pitanje, da li regiju u budućnosti čekaju novi konflikti?

O tim i drugim pitanjima će na okruglom stolu govoriti:

● dr. sc. Igor Šoltes, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu (Skupina Zelenih/Evropskog slobodnog saveza) i potpredsjednik Delegacije pri stabilizacijsko-asocijacijskom parlamentarnom odboru EU-Srbija
● dr. sc. Klemen Grošelj, stručnjak sa područja obrane i geopolitike
● dr. sc. Uroš Svete, profesor obrambenih znanosti na Fakultetu društvenih znanosti Univerziteta u Ljubljani

Okrugli stol će biti na slovenskom jeziku i vodit će ga dr. sc. Zijad Bećirović.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linku: http://www.ifimes.org/en/livestream

tačno.net
Autor 22.1.2016. u 10:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija