Trump: Bio sam u pravu da treba obuzdati imigraciju muslimana u SAD

tačno.net
Autor 22.12.2016. u 10:00

Trump: Bio sam u pravu da treba obuzdati imigraciju muslimana u SAD

“To što se događa je grozno, grozno”, rekao je Trump novinarima upitan za napad kamionom u kojem je ubijeno 12 ljudi na Božićnom sajmu u Berlinu i ubojstvo ruskog veleposlanika u Turskoj u Ankari.Tumpa su novinari pitali u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi hoće li zločini koji su počinjeni u ponedjeljak u Berlinu i Ankari uticati na njegova razmišljanja o uvođenju zabrane za ulazak muslimana u Sjedinjene Države ili o registru za imigrante iz muslimanskih zemalja.”Znate moje planove. Cijelo vrijeme se pokazuje da sam u pravu, 100 posto u pravu. Ono što se događa je sramotno”, rekao je Trump.

Tokom svoje predizborne kampanje Trump je pozvao na privremenu zabranu muslimanima za ulazak u zemlju kao sredstvo u borbi protiv terorizma, što je dovelo do kritika u zemlji i izvan nje. On je to kasnije preformulirao u prijedlog privremenog prekida imigracije iz područja koja se smatraju izvoznicima terorizma i gdje se ne mogu osigurati provjere.

U ponedjeljak je Trump okrivio za napad u Berlinu Islamsku državu i druge islamske militante koji “stalno vrše pokolje kršćana u njihovim zajednicama i mjestima bogoštovlja kao dio njihova svjetskog džihada”. Odgovornost za napad kamionom je preuzela Islamska država. Upitan za spominjanje kršćana novoizabrani predsjednik je u srijedu proširio svoj odgovor. “To je napad na čovječanstvo i mora se zaustaviti”.

“To što se događa je sramotno”, rekao je Trump dodajući kako nije razgovarao s predsjednikom Barackom Obamom od napada u Berlinu i Ankari. Trump je kritičan prema Obami i svojoj demokratskoj protivnici na izborima u novembru, bivšoj državnoj sekretarki Hillary Clinton zato što, kako kaže, oklijevaju jasno odrediti islamsku militantnost kao opasnost.

Trump je u srijedu dobio predsjednički dnevni sažetak, najpovjerljiviji i strogo čuvani vladin dokument, saopćio je njegov prijelazni tim. Magnat nekretnina i bivša zvijezda televizijskog reality showa, koji je javno izražavao sumnje u neke zaključke obavještajne zajednice, dobiva informacije otprilike jedanput sedmično, daleko rjeđe nego nedavni novoizabrani predsjednici, prema američkom dužnosniku koji je s time upoznat, prenosi Hina.

klix.ba

tačno.net
Autor 22.12.2016. u 10:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija