Trump i Macron za konkretnu incijativu oko Sirije

tačno.net
Autor 14.7.2017. u 09:27

Trump i Macron za konkretnu incijativu oko Sirije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron saopštio je na press konferenciji sa američkim predsjednikom, da njegova zemlja i SAD traže od diplomata da u narednim sedmicama iscrtaju “konkretnu” incijativu za okončanje sukoba u Siriji i budućnost te zemlje.

“Kada je riječ o situaciji u Iraku i Siriji, saglasili smo se da radimo zajedno naročito na građenju mape za postratni period” rekao je Macron dodajući da očekuje da taj posao urade pet stalnih članica UN (P5).

Prema riječima američkog predsjednika Donalda Trumpa razgovarano je borbi protiv takozvane “Islamske države” te ostalim bezbjednosnim izazovima širom svijeta.

“Danas se susrijećemo sa prijetnjama od zlih režima poput Sjeverne Koreje, Irana i Sirije i vladama koje ih finasiraju i podržavaju. Suočeni smo i sa prijtnjama od terorističkih organizacija. Obnavljamo našu riječenost da budemo ujednjeni protiv neprijatelja čovječanstva i da im oduzmemo teritorije, finansijske izvore, njihove mreže i ideološku podršku” poručio je Trump.

Trump je poručio da će njegova administracija nastaviti da insistira na “poštenijem trgovinskom dogovoru” koji će biti “recipročan i fer”. Takođe je nagovijestio da se po pitanu Pariskog klimatskog sporazuma “nešto može dogoditi” ali nije bio precizan šta.

“Nešto se može dogoditi u vezi Pariskog spoarzuma, hajde da vidimo šta će se dogoditi, ali ćemo o tpme razgovarati u predstojećem periodu i ako se dogodi biće divno, a ako se ne dogodi i to će biti OK takođe” rekao je Trump.

Rekao je i da je Francuska najstariji saveznik SAD.

Macron je za Trumpa večeras priredio večeru na Ajfelovom tornju.

Američki predsjednik Donald Trump sa pravom damom Melaniom obilazi Pariz. Njega je uz sve dražavne i vojne počasti ugostio francuski predsjednik Emmanuel Macron sa suprugom Brigitte.

Nakon pozdrava u Jelisejskoj palati, koji je rezidencija francuskog predsjednika, Trump i Macron su obišli među ostalim znamenitostima i Napoleonov grob.

Macron je pozvao Trumpa na obilježavanje nacionog praznika Dan Bastilje a ove godine se istovremeno obilježava 100 godišnjica od ulaska SAD u Prvi svjetski rat.

Samo 14 posto Francuza, prema istraživanjima javnog mnjanja, Pew centra ima povjerenja u Trumpovu sposobnost da “povuče prave poteze po pitanju svjetske politike”.

Uoči sastanka sa Trumpom, Macron se sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i zajednički su konstatovali da je “važno održavati zdrave veze sa Trumpom”.

U Parizu održana zajednička sjednica vlada njemačke i francuske.

Merkel je ponovila da Evropa “mora preuzeti svoju sudbinu u sopstvene ruke” po pitanju sigurnosti, ali je u isto vrijeme navela “potrebna nam je bliska saradnja sa SAD i pored “svih razika u mišljenjima”.

Trumpa, koji je u Evropi po drugi put za nedjelju dana, nakon summita G20 u Hamburgu kod kuće čeka afera o ruskim vezama nakon što su otkriveni kontakti njegovog sina sa ruskom advokaticom prošle godine.

Iako “The Washington post” naveo pozivajući se na Trumpovog bliskog saveznika, da je stanje u Bijeloj kući “uragan kategorije 5” američki je predsjednik u intervjuu Reutersu naveo da je stanje “fanastično i lijepo”.

Na press konferenciji sa francuskim predsjednikom Trump je večeras ponovo branio svoga sina i susret sa ruskom advokaticom, kako je rekao ne predstavnikom ruske vlade, nego ruskim advokatom, rekavši da bi” većina ljudi prihvatili taj susret”.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 14.7.2017. u 09:27

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija