Trump kod trupa u Afganistanu: „Talibani hoće dogovor“

Alexander Preker/
Autor 1.12.2019. u 11:02

Trump kod trupa u Afganistanu: „Talibani hoće dogovor“

Predsjednik SAD Trump izrazio je nadu na mirovni dogovor sa Talibanima. Prilikom posjete trupama u Afganistanu izjavio je kako bi to „možda moglo funkcionisati“.

Piše: Alexander Preker/dpa/Reuters

Foto: AP Photo/Alex Brandon

Preveo i prilagodio: Ešref Zaimbegović

Nenajavljena posjeta Donalda Trumpa  trupama u Afganistanu , uz američki Dan zahvalnosti, mogla bi osim svečanog jela za američke vojnike donijeti sa sobom još jedno dalje iznenađenje. Na svome prvom putovanju u tu zemlju od kako je preuzeo dužnost predsjednik SAD je naime povećao nadu na dogovor sa militantno – islamističkim Talibanima.

 „Talibani hoće da napravi dogovor. I mi ćemo se sresti“, rekao je Trump prilikom svoje posjete američkoj vojnoj bazi u Bagramu sjeverno od Kabula. Talibani  su se u tekućim pregovorima, nakon početne suzdržanosti, pokazali  spremnim na obećanje prekida vatre. „Ja vjerujem da oni sada žele primirje“, rekao je Trump.“Tako bi možda moglo funkcionisati.“

 „Mi razgovaramo sa Talibanima“, rekao je Trump u prisutnosti svoga afganistanskog kolege Aschraf Ghanija. Od jula prošle godine SAD su pregovarale sa Talibanima da bi pripremile  put za povlačenje američkih trupa i konačno mir u zemlji.

Trumpov štab je na tviteru prikrivao ovo putovanje

Još u septembru Trump je izjavio da su razgovori mrtvi – kratko prije planiranog tajnog susreta sa predstavnicima Talibana  na predsjednikovom posjedu u Camp Davidu.  Razlog je bio napad u Kabulu u kojem je poginuo i jedan američki vojnik. Od prekida razgovora Talibani su stalno pokazivalivali spremnost da nastavi pregovore – ali su odbijali pregovore sa vladom u Kabulu koju oni posmatraju kao „marionetu“ Zapada.

Nakon Trumpovog govora u Bagramu Talibani su  se očigledno pokazali otvorenim za nastavak mirovnih pregovora sa SAD. Jedan govornik ekstremista rekao je agenciji Reuters da su Talibani za to spremni. Razgovori bi se morali nastaviti sa one tačke na kojoj su prije otprilike dva mjeseca prekinuti.

Trumpovo putovanje u najveću američku vojnu bazu u Afganistanu odvijalo se u strogoj tajnosti. Bijela kuća je skinula nekoliko Trumpovih tvitova sa inaće aktivnog tviter računa – tišina od nekoliko sati bila bi već izdajnička.

Prije jedanaest mjeseci Trump je u Iraku apsolvirao svoju prvu posjetu borbenim trupama u inostranstvu. On je zajedno sa suprugom Melani na Božić posjetio tamo stacionirane vojnike. Prošlog tjedna potpredsjednik SAD Mike Pence je otputovao na nenajavljenu posjetu u Irak.

Dan zahvalnosti „sa najtvrđim i najhrabrijim borcima na zemlji“

Pred vojnicima, koji su predsjedniku više puta glasno klicali, Trump je rekao da nema nijednog drugog mjesta gdje bi rađe proveo praznik nego „upravo ovdje sa najtvrđim, najjačim, najboljim i najhrabrijim borcima na zemljinoj kugli“. Video snimci pokazuju kako Trump pozira sa trupama za fotografiju i kako vojnicima servira purana.

Trump već dugo obećava da će privesti kraju „beskonačne ratove“ i povući vojnike. Predsjednik SAD je potvrdio da hoće reducirati veličinu trupa u zemlji na oko 8.600 vojnika. Istovremeno je rekao da će SAD ostati u Afganistanu tako dugo dok se ne ostvari dogovor sa Talibanima – „ili dok nemamo totalnu pobjedu“. Trenuto je u zemlji stacionirano između 12.000 i 13.000 američkih vojnika.

U međuvremenu u Afganistanu i dalje traje nasilje – u borbama i jednoj eksploziji, kratko prije Trumpove posjete, u toku 24 sata poginulo je najmanje 20 ljudi. Ipak posmatrači su prošlog tjedana vrijednovali jednu razmjenu zarobljenika , u kojoj su između ostalih pušteni i zapadni taoci Talibana, kao mogući korak ka ponovnom otvaranju pregovora SAD – Talibani.

Manje od godinu prije predsjedničkih izbora u SAD Trumpu je uspjelo da zabilježi jedan vanjskopolitički uspjeh u Afganistanu. Jer dosada nije uspjela ni strategija „maksimalnog pritiska“ u atomskom konfliktu sa Iranom, niti je Trump mogao pokrenuti Sjevernu Koreju da odustane od svoga atomskog programa.

Prilikom svoje posjete Trump je rekao da se, dugoročno gledano,  budućnost Afganistana i drugih zemalja u regionu neće odlučivati na bojnom polju. Potrebno je političko rješenje koje treba da donesu ljudi u regionu. Šef generalštaba Mark Milley je rekao da se nadaju da će razgovori sa Talibanima, u ne suviše dalekoj budućnosti, voditi ka unutrašnjem afganistanskom dijalogu.

Afganistanski predsjednik Ghani izjavio je u toku Trumpove posjete da su obje strane jedinstvene u tome da Talibani „mora prihvatiti prekid vatre“, ako stvarno hoće ostvariti mirovni dogovor.

spiegel.de

 

Alexander Preker/
Autor 1.12.2019. u 11:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija