Trump Meksiku: Platićete zid, samo to još ne znate

tačno.net
Autor 4.9.2016. u 10:07

Trump Meksiku: Platićete zid, samo to još ne znate

Predsjednički kandidat republikanaca Donald Trump je nakon za mnoge neočekivanog susreta sa meksičkim predsjednikom Enrique Pena Nietom (Enrike Pena Nijetom) poručio da će Meksiko platiti izgradnju zida koji on želi postaviti prema toj zemlji, kako je rekao, “100 posto”.

Meksički predsjednik je, pak, insitirao da nijesu razgovarali o finansiranju zida, no bez obzira na to mediji procjenjuju da se Trump ponovo vratio tvrdoj liniji u odnosu prema imigraciji, koju je ranije nazivao “kriminalcima” i “silovateljima”

Piše: Biljana JovićevićRadio Slobodna Evropa

Razdraganoj masi u Arizoni, po povratku iz Meksika Donald Trump je obećao:“Sagradićemo veliki zid duž južne granice i Meksiko će platiti za zid vjerujte mi. Od prvog dana mi ćemo početi da gradimo neprobojan, fizički, visoki, moćni, lijepi zid na južnoj granici. Iskoristićemo najbolju tehnologiju uključujući i senzore iznad i ispod zemlje u tunelima. Zapamtite, iznad i ispod senzore, kamere za nadgledanje, i ljudsku snagu da štiti zid, pronađu i unište tunele i spriječe kriminalne kartele da prelaze. Meksiko će na tome raditi sa nama, ja stvarno vjerujem u to! Posebno nakon sastanka sa njihovim divnim predsjednikom. Zaista vjerujem da žele da riješe ovaj problem i siguran sam da hoće”.

“Oni to još ne znaju, ali će platiti za zid!”, precizirao je Trump.

Pristalicama je nagovijestio i da će milioni ilegalnih migranata biti deportovani.

“Ja ću formirati posebnu jedinicu za deportaciju koje će se fokusirati na identifikaciji i brzo uklanjanje najopasnijih kriminalaca, ilegalnih migranata u Americi koji izbjegavaju pravdu, baš kao što i Hillary Clinton izbjegava pravdu, OK!”, poručio je on.

Ranije se spekulisalo da će republikanski kandidat, odustati od plana da vrati 11 miliona imigranta bez dokumenata koji žive u SAD.

Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto je, pak, insistirao na tome da je Trumpu rekao da nema namjeru da plaća podizanje zida.

On je na Twitteru napisao: “Jasno sam mu stavio do znanja da Meksiko neće platiti zid”.

U izjavi za medije Nieto, koji je ranije ove godine Trumpa uporedio sa HitleromMusolinijem o razgovoru sa američkim predsjedničkim kandidatom je rekao:“Takođe sam tražio i pokazao gospodinu Trumpu da imam veliku odgvornost da branim interese meksičke populacije, i ovdje u Meksiku i van zemlje. Bilo je pogrešnih interpretacija i procjena koje su povrijedile i loše uticale na Meksikance”.

Pena Nieto je takođe rekao da neki od Trumpovih politički stavova “predstavljaju ozbiljnu prijetnju po njegovu zemlju”.

U svakom slučaju nakon novog Trumpovog istupa, i ranijih pokušaja da ublaži stavove o imigrantima, koje je ranije nazivao “kriminalcima” i “silovateljima”, procjene su da se republikanski predsjednički kandidat ponovo vratio oštroj retorici i tvrdoj liniji i da nema umekšavanja spornih stavova u finišu izborne kampanje.

Nieto se suočio sa talasom kritika u zemlji zbog odluke da se sastane s Trumpom, ali se on pravdao time da je pozvao i kandidatkinju demokrata u posjetu.

Reagujući na Trumpovu posjetu Meksiku i poruke Hillary Clinton je rekla da se “zaprepastila” na vijest da je tražio od domaćina da plate zid.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, Clinton je u solidnoj prednosti nad Trumpom, ali oboje kandidata teže većoj podršci Hispano manjine koje u SAD ima 55 miliona.

Ako želi da pobjedi 8. novembra Donaldu Trumpu su potrebni i njhovi glasovi.

tačno.net
Autor 4.9.2016. u 10:07