Trump nominirao Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda

tačno.net
Autor 27.9.2020. u 09:18

Trump nominirao Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda

foto: EPA

Njena nominacija dolazi nešto više od sedam dana nakon smrti dugogodišnje sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nominovao je sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg, rekao je Trump na svečanosti u Bijeloj kući. Ova najava predstavlja očekivani politički obračun između republikanaca i demokrata u Senatu, piše Al Jazeera.

Barrett (48) je konzervativna sutkinja saveznog žalbenog suda u Chicagu, koju je na to mjesto postavio Trump 2017. godine. Njena nominacija dolazi nešto više od sedam dana nakon smrti dugogodišnje sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg.

“Čast mi je nominovati jedan od najsjajnijih i najdarovitijih umova naše države Vrhovnom sudu”, rekao je Trump na svečanosti u Bijeloj kući kojoj su prisustvovali Barrett, njen suprug i njihovo sedmero djece.

“Ona je žena neusporedivih dostignuća, visokog intelekta, izvrsnih referenci i nepopustljive odanosti Ustavu”, dodao je.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontroliraju republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor.

“Sutkinja Amy Coney Barrett izuzetno je impresivna pravnica i izuzetno dobro kvalificirana kandidatkinja za Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država. Kao što sam i rekao, ova će nominacija biti izglasana na Senatu iduće sedmice”, rekao je McConnell.

Strah liberala

Demokrate nastoje odgoditi odluku te smatraju da bi pobjednik na predsjedničkim izborima u novembru trebao odlučiti o doživotnom imenovanju među devet članova Vrhovnog suda, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Liberali se plaše promjene ideološke i filozofske ravnoteže na sudu, što bi moglo dovesti do promjena po pitanjima poput zdravstvene zaštite i pobačaja. Brinu se da bi Barrett, u slučaju da bude potvrđena, mogla ukinuti pravo na pobačaj u zemlji, zajedno s poništavanjem plana zdravstvene zaštite koji je donio bivši predsjednik Barack Obama.

Barrett, majka sedmero djece iz Louisiane i pobožna katolkinja, ideološka je suprotnost sutkinji koju bi trebala naslijediti.

Na svečanosti na kojoj je nominirana Barrett je rekla da će “voditi računa o tome ko je došao prije mene”.

Također je rekla da će služiti po principima svog bivšeg šefa, pokojnog suca Vrhovnog suda i zvijezde konzervativaca Antonina Scalie.

“Sudac mora primjenjivati zakon onako kako je napisan. Suci nisu kreatori politike i moraju biti odlučni u odbacivanju bilo kakvih stavova o politici koje imaju”, rekla je, potvrđujući time Scalijevu pravosudnu filozofiju.

Ginsburg, koja je 27 godina provela na sudu, bila je liberalna ikona te se zalagala za ženska prava i jednakost spolova.

Trump se obvezao slobodnu poziciju popuniti ženom konzervativkom. Već je imenovao dvojicu sudaca Vrhovnog suda u manje od četiri godine, a obojicu se smatra konzervativcima.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 27.9.2020. u 09:18