Trump odgađa samit G7 i želi ga proširiti

AJB
Autor 31.5.2020. u 09:47

Trump odgađa samit G7 i želi ga proširiti

Foto: EPA

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je najavio kako će odgoditi samit G7 u junu u Sjedinjenim Američkim Državama pozvavši na sastanak četiri dodatne zemlje – Rusiju, Australiju, Indiju i Južnu Koreju.

U razgovoru s novinarima u avionu Air Force One na povratku iz Cape Canaverala u Washington, američki predsjednik je istaknuo kako je G7 u sadašnjem formatu “vrlo zastarjela grupa zemalja”, dodavši kako želi proširiti popis zemalja sudionika na Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju, prenosi Hina.

“Ne osjećam da G7 ispravno predstavlja ono što se događa u svijetu. To je vrlo zastarjela grupa zemalja”, rekao je Trump dodavši: “Želio bi pozvati Rusiju, Južnu Koreju, Australiju i Indiju da se pridruže proširenom samitu na jesen. To bi se moglo dogoditi u septembru, bilo prije ili nakon Generalne skupštine Ujedinjenih naroda,” rekao je Trump.

Samit G7 se trebao održati potkraj juna u Camp Davidu pokraj Washingtona. Trump je samit prvobitno planirao u svojem privatnom golf-resortu na Floridi. Međutim, nakon brojnih kritika promijenio je mjesto održavanja i odlučio da to bude Camp David.

Neizvjesni odgovori

No, i nakon promjene mjesta održavanja samita, Trump se suočio s miješanim i neizvjesnim odgovorom ostalih čelnika G7.

Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel objavila kako “ne može potvrditi” da će u junu prisustvovati mogućem samitu G7 u Washingtonu usred pandemije korona virusa.

“S obzirom na cjelokupnu pandemijsku situaciju, ona ne može potvrditi svoje lično sudjelovanje, odnosno putovanje u Washington”, rekao je vladin glasnogovornik.

Slično je izjavio i kanadski premijer Justin Trudeau kazavši kako još ne može potvrditi da će lično prisustvovati predloženom sastanku G7 zbog zabrinutosti zbog prijenosa virusa i kanadskih pravila.

Zemlje G7 – Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države – održavaju godišnje sastanke na kojima se raspravlja o nizu međunarodnih tema.

AJB

AJB
Autor 31.5.2020. u 09:47