Trump potpisao zakon kojim se podržavaju protesti u Hong Kongu, odluku osudio Peking

RSE
Autor 28.11.2019. u 08:57

Trump potpisao zakon kojim se podržavaju protesti u Hong Kongu, odluku osudio Peking

Foto: Tyrone Siu/Reuters

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim se podržavaju prodemokratski demonstranti u Hong Kongu, a odluku su osudile hongkonške i pekinške vlasti.

“Danas sam potpisao zakon (…) o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu”, napisao je američki predsjednik, a saopćila Bijela kuća, prenosi AFP.

Vlada Hong Konga u četvrtak (28. novembar) je izrazila “duboko žaljenje” zbog odluke Trumpa da potpiše zakon i optužio Washington da se “miješa” u unutrašnje stvari Hong Konga.

Kineska vlada je zaprijetila “mjerama odmazde” na usvajanje zakona u Washingtonu, što bi moglo ugroziti osjetljive trgovinske pregovore dvije zemlje, podsjeća AFP.

“Zakon koji je usvojio Washington prikriva zle namjere”, saopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, ne navodeći koje bi mjere Peking mogao poduzeti.

Protesti u Hong Kongu održavaju se od početka juna.

Oni su tada izbili zbog prijedloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hong Kongu garantirane 1997., kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

RSE

RSE
Autor 28.11.2019. u 08:57