Trump potvrdio da je pod istragom FBI

tačno.net
Autor 17.6.2017. u 10:14

Trump potvrdio da je pod istragom FBI

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da je pod istragom FBI -ja.

“Ja sam pod istragom zbog otpuštanja direktora FBI od strane čovjeka koji mi je rekao da otpustim direktora FBI! Lov na vještice!” napisao je Trump na Twitteru.

Ostalo je nejasno da li je Trump dobio zvaničnu informaciju da je pod istragom. Takođe je nejasno da li se Trump u ovom tweetu referisao na zamjenika državnog tužioca, Roda Rosenstaina, koji sada nagleda istragu jer je državni tužilac Jeff Sessons sam sebe isključio iz istrage, nakon što je utvrđeno da je lagao pod zakletvom o svojim kontaktima sa Rusima na salušanju u Kongresu.

Rod Rosenstein je potpisao pismo preporuku državnog tužilaštva Trumpu da otpusti Comeya, na šta se američki predsjednik i pozvao u formalnom pismu o otkazu.

Američka TV mreža ABC je objavila, citirajući neimnovane izvore da je Rosenstein informisao pomoćnicu glavnog državnog tužioca, Rachel Brand da će možda morati da isključi samog sebe iz istrage o Rusiji, takođe, zbog pisma preporuke koji je poslao Trumpu o Comeyu.

Američki predsjednik je objavio prethodno dva posta na Twitteru. U jednom tweetu u je naveo da istražitelji nijesu pronašli nikakav dokaz da je njegova kampanja imala kontakata sa Rusima radi miješanja u izbore na kojima je pobijedio prošle godine.

“Nakon 7 mjeseci istrage i komitetskih saslušanja o mojim ‘kontaktima sa Rusima’, niko nije bio u stanju da pokaže niti jedan dokaz. Tužno!” napisao je Trump na Twitteru u petak.

Pisanje američkog predsjednika stiže nakon što je “The Washington post” izvjestio da specijalni zastupnik Robert Mueller, a kojeg je imenovao Rosenstein, koji istražuje rusko miješanje u američke izbore i da li je bilo kontakata sa Trumpovim timom za kampanju, sada istražuje i da li je predsjednik SAD pokušao da izvrši opstrukciju pravde.

Trump je drugom tweetu naveo da je taj potez podstaknut “lažnom pričom” o mogućim kontaktima.

Sumnje da je Trump možda pokušao opstruisati pravdu bazirane su uglavnom na svjedočenju bivšeg direktora FBI Jamesa Comeya, kojeg je predsjednik SAD otpustio 10. maja.

Comey je prošle sedmice svjedočio u Senatu, gdje je izjavio da vjeruje da je njegovo otpuštanje bio pokušaj da se utiče na istragu o novodima o ruskom miješanju i mogućim kontaktima Trumpove izborne kampanje.

Comey je takođe rekao da je Trump od njega tražio da prekine istragu o vezama između ruskih zvaničnika i Michaela Flynna, koji je u kampanji bio njegov savjetnik, da bi potom ni mjesec dana bio na dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD.

U januaru je američka obavještajna zajednica objavila procjenu da je ruski predsjednik Vladimir Putin “naredio kampanju uticaja” čiji je cilj američki predsjednički izbori, koja uključuje namjeru podrivanja povjerenja u američki demokratski sistem, klevećući kandidatkinju Demokratske stranke, Hillary Clinton, i povećavajući šanse da Trump postane predsjednik.

Putin je to više puta dematovao.

Na majskom saslušanju u Kongresu predstavnici obavještajne zajednice SAD, od kojih su većina direktori koje je Trump postavio na te dužnosti, ponovili su tvrdnje da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore.

RSE

tačno.net
Autor 17.6.2017. u 10:14