Trump povukao SAD iz međunarodnog projekta o migrantima i izbjeglicama

tačno.net
Autor 3.12.2017. u 10:22

Trump povukao SAD iz međunarodnog projekta o migrantima i izbjeglicama

foto: HINA 

SAD je dodao jučer novi sektor – migranata i izbjeglica, na dugu listu međunarodnih projekata i sporazuma iz kojih je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući svoju zemlju na razočaranje pristaša multilateralizma.

“Američka misija pri UN-u izvijestila je njegova glavnog tajnika da SAD prekida sudjelovanje u Svjetskom paktu o migracijama”, piše u priopćenju Trumpova administracija.

U rujnu 2016. godine 193 članice Opće skupštine UN-a jednoglasno su usvojile tekst nazvan Deklaracija iz New Yorka za izbjeglice i migrante kojom se želi u budućnosti poboljšati njihov položaj na međunarodnoj razini (prihvat, pomoć pri povratku…).

Deklaracija nije u skladu s načelima Trumpove administracije

Na temelju te Deklaracije visoki povjerenik za izbjeglice trebao je predložiti Svjetski pakt o migrantima i izbjeglicama u godišnjem izvješću Općoj skupštini 2018. Pakt bi trebao počivati na dvije točke: određivanju okvira odgovora na problematiku i programu djelovanja.

“Deklaracija iz New Yorka obuhvaća nekoliko odredbi koje su u neskladu s američkom imigracijskom i izbjegličkom politikom te načelima Trumpove administracije u području imigracije”, objasnila je u priopćenju misija SAD-a pri UN-u, ne navodeći kojima.

“Posljedično, predsjednik Trump je odlučio prekinuti sudjelovanje SAD-a u pripremi Pakta koji želi dobiti konsenzus u UN-u 2018. godine”, dodala je ona.

index.hr

tačno.net
Autor 3.12.2017. u 10:22