Trump protiv premještanja zatvorenika iz Guantanama

RSE
Autor 4.1.2017. u 09:25

Trump protiv premještanja zatvorenika iz Guantanama

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ponovio je svoje protivljenje premještanju zatvorenika iz američkog vojnog zatvora u Guantanamu u druge zemlje.

On je to objasnio time što se radi o “izrazito opasnim ljudima”.

Istovremeno, Predstavnički dom američkog Kongresa, u kom većinu imaju republikanci, želi da “progura” vojni budžet od 611 milijardi dolara, koji je za 3,2 milijarde dolara veći od prijedloga odlazećeg predsjednika Baracka Obame.

Tim zakonom o vojnom budžetu predviđa se zabrana zatvaranja zatvora u zalivu Guantanamo na Kubi, Pentagonu se zabranjuje smanjenje broja vojnih baza i planira se dodjela najvećih povišica američkim vojnim trupama za šest godina, prenijela je agencija AP.

Zakonodavci bi danas trebalo da se izjasne o tom zakonu, koji bi dao “zeleno svuetlo” za vojnu potrošnju u fiskalnoj godini koja je počela 1. oktobra 2016.

Tokom svog mandata Obama je u više navrata obećao zatvaranje zatvora u Guantanamu, koji je nazvao sredstvom za regrutovanje ekstremističkih grupa.

Međutim, Donald Trump je u svojoj predsjedničkoj kampanji ne samo obećao da će zatvor ostaviti otvorenim, već i da želi da ga “popuni sa lošim momcima”.

RSE
Autor 4.1.2017. u 09:25