Trump: SAD spremne same djelovati o Sjevernoj Koreji

RSE
Autor 3.4.2017. u 09:15

Trump: SAD spremne same djelovati o Sjevernoj Koreji

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da su Sjedinjene Američke Države spremne djelovati samostalno ako Kina ne zauzme tvrđi stav protiv Sjeverne Koreje i njenog nuklearnog programa.

Trump je to rekao u intervjuu za Financial Times nekoliko dana pred dolazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga u posjet SAD-u.

Dva dužnosnika trebaju razgovarati o nizu pitanja uključujući i o Sjevernoj Koreji, trgovini i teritorijalnim sporovima u Južnom Kineskom moru tijekom sastanka u četvrtak i petak.

“Razgovarat ćemo o Sjevernoj Koreji. I Kina ima ogroman utjecaj nad Sjevernom Korejom. Kina će ili riješiti da nam pomogne sa Sjevernom Korejom ili neće i ako to urade to će biti vrlo dobro za Kinu a ako ne urade neće biti dobro ni za koga”, rekao je Trump.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da je državni tajnik SAD-a Rex Tillerson bio u kontaktu sa jednim od vodećih kineskih dužnosnika o predstojećem posjetu Jingpinga.

Trump je u intervjuu rekao da je trgovina poticaj za Kinu da radi sa SAD-om, ali je dodao da bi SAD “potpuno” mogle da djeluju na situaciju u Sjevernoj Koreji bez pomoći Kine.

Upitan kako to misli da uradi, Trump je odgovorio: “Neću da vam kažem. Znate, nisam ja SAD iz prošlosti gdje vam mi kažemo gdje ćemo da pogodimo Bliski istok”.

Kina pruža diplomatsku i financijsku pomoć svom susjedu Sjevernoj Koreji, ali navodi da je njen utjecaj na sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una ograničen.

Odnosi SAD i Kine bili su neizvjesni od Trumpovog izbora. Tijekom izborne kampanje on je optužio Kinu za nefer trgovinsku praksu i prijetio da će podići uvozne poreze na kineske proizvode i proglasiti da Peking manipulira valutom. Nije jasno da li će Trump provesti bilo koju od ovih prijetnji, navodi AP.

RSE
Autor 3.4.2017. u 09:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija